Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Russische supermarkt

Russische supermarktschappen nog goed gevuld

Pakweg anderhalve maand nadat Rusland de boycot instelde, blijken de verander-ingen in de markt uit een inventarisatie bij winkels van vier grote ketens in de stad Penza: Karavan (lokale keten in Penza), Dva Gusya (onderdeel van Penza Commercial Alliance), Perekrestok (Russische retailketen) en SPAR (Nederlandse keten). Penza ligt ongeveer 650km ten zuidoosten van Moskou.

Karavan
De gevolgen van de boycot zijn in de winkel nog nauwelijks zichtbaar. Er zijn vrijwel geen groenten en fruit, die de consumenten moeten missen. Zelfs de bloemkool, die onlangs niet beschikbaar was, is verkrijgbaar tegen een redelijke prijs (1,30 euro per kilo). De kolen worden in Rusland geteeld



Maar de schappen liggen ook nog vol met Europese producten: appelen uit Frankrijk en Duitsland en nectarines uit Spanje.



Andere producten zijn vervangen door import uit niet-Europese producten. Dit fruit ziet er niet altijd even aantrekkelijk uit: kiwi's uit Iran en peren uit Argentinië.



Dva Gusya
Deze supermarkt biedt een breed assortiment lokale producten die goedkoper zijn dan de import. De vraag naar deze producten is vaak hoger en de smaak zou beter zijn, maar de aanvoer is wel afhankelijk van het seizoen.



Doordat er andere leveranciers zijn voor importfruit, is er een groot prijsverschil met de Karavan supermarkt. Kiwi's en citroenen uit Iran kosten daar 1,60 euro/kg en 2,30 euro/kg. In deze supermarkt liggen kiwi's en citroenen uit Turkije, die er aantrekkelijker uitzien, maar ook meer kosten. De prijs voor kiwi's ligt op 4,60 euro/kg en voor citroenen op 3,90 euro/kg.



Perekrestok
Deze retailer biedt duidelijk andere producten aan. Het meest opvallende zijn tropische vruchten, van Chileense ananas tot Chinese pomelo.



Daarnaast is er een breed aanbod van binnenlandse producten, die afkomstig zijn uit andere Russische regio's.



Spar
In de Spar is het contrast in de prijzen groot. Er is vrijwel geen Europees product verkrijgbaar. Die zijn vervangen voor groenten en fruit uit Servië, Marokko, Turkije en Oezbekistan.



Rode stickers wijzen de consumenten op de aanbiedingen. De stickers zijn op een groot aantal producten te vinden. Bijvoorbeeld de Turkse sultana druiven kosten 1,10 euro/kg, een korting van 20 cent.

Het verschil in prijs wordt duidelijk uit dit voorbeeld: drie bollen Chinese knoflook kosten 37 cent, een kilo Russische knoflook kost 1,80 euro.

Prijzen zijn berekend o.b.v. 1 Russische Roebel = 0.02 EURO