Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse mini-kiwi´s in de winkel

De mini kiwi's, een ras dat is geteeld door wetenschappers van de SGGW in Ursynow, ligt in de winkels. Het nieuwe ras is ontwikkeld door de samenwerking van de Faculty of Horticulture and Biotechnology, the Agricultural University of Landscape Architecture en telers uit de regio Grójecki. 

Onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe planten om de groente- en fruitmarkt uit te breiden met nieuwe soorten of rassen die gekenmerkt worden door hoge voedingswaarden, maar die ook geschikt zijn voor de Poolse grond en het klimaat. 

De Actinidia arguta, waarvan het fruit de winterharde kiwi, kiwibes, kiwai of mini-kiwi worden genoemd, voldoet perfect aan deze verwachtingen. Vroeger werd het geplant als sierplant in tuinen, maar het heeft zich vervolgens verspreid over de commerciële plantages in vele Europese landen. De mini-kiwi is veel kleiner dan de gewone kiwi, maar ze hebben een gladde eetbare huid en kunnen in zijn geheel worden geconsumeerd. Ze hebben een aantrekkelijke smaak en bevatten veel gezonde stoffen, waaronder vitamine C, luteïne, polyfenolen en proteolytische enzymen. 

De planten zijn bijna vrij van ziekten en plagen en zijn perfect voor de biologische teelt, wat hun waarde nog meer verhoogt. De jarenlange studie aan de afdeling van de Environmental Protection, Department of Horticulture, Biotechnology and Landscape Architecture van het SGGW in Warschau door Dr. Peter Latocha, resulteerde niet alleen dat het mogelijk was om deze plant telen in Polen, maar ook om de eigen rassen uit te breiden.

Het "Bingo" ras staat gewoon in de winkelrekken en tot nu toe hebben tests bevestigd dat de mini-kiwi's in trek zijn bij de Poolse consument. De teelt van de Actinidia kan ook zeer winstgevend zijn, zelfs voor kleinere telers, aangezien de huidige verkoopprijzen in Europa een inkomst van 200.000-250.000 złoty per hectare voorspellen (€ 47.940 – € 59.930).

Publicatiedatum: