Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland pakt illegale re-export aan

Rusland wil gaslevering EU stoppen

In Rusland is een team opgezet om re-export van geboycotte producten via Wit-Rusland en Kazachstan op te sporen. Iran, Azerbeidzjan en Marokko hebben hebben na de eerder gepresenteerde plannen meer concrete stappen gezet om de export te verhogen. Iran publiceerde een productenlijst, Marokko tekende een overeenkomst en Azerbeidzjan kreeg complimenten van de Russen over de kwaliteit van de producten. Moldavië schuift langzaam verder op naar Rusland. Het land werd geboycot vanwege een handelsakkoord met de EU, maar als het op compensaties aankomt staat het land er alleen voor. Daarom zoekt het nieuwe afzetmarkten in Wit-Rusland en onderhandelt Moldavië met de Russen om de boycot op te heffen. In een brief aan de Tweede Kamer reageerde staatssecretaris Dijksma op Kamervragen over de gevolgen van de boycot. Daarbij gaf Dijksma een inkijkje in de prijsveranderingen die het ministerie sinds 1 augustus heeft waargenomen, waarbij grote verschillen te zien zijn. Daarnaast reageert de staatssecretaris op vragen over de nieuwe compensatieregeling van de EU.

Rusland lijkt de levering van aardgas toch in te zetten tegen de EU vanwege het conflict in Oekraïne. Oekraïne is al enige tijd afgesloten van Russisch gas, maar nu is ook de gaskraan naar enkele EU-landen gedeeltelijk dichtgedraaid. Daardoor wordt het voor Europa moeilijker Oekraïne van gas te voorzien. Onderzoeker Andriy Boytsun schreef hierover een artikel op de deredactie.be. Hij beschrijft dat de Russen wel degelijk bereidt zijn om de gaskraan als wapen te gebruiken, ook al is de economie grotendeels afhankelijk van de gasinkomsten. De onderzoeker waarschuwt dat het voor de Russen het meest rendabel is om aan de gaskraan te draaien in de wintermaanden, als het gasverbruik in Europa haar hoogtepunt bereikt. Oekraïne heeft in de maanden dat er nog wel gas geleverd werd een enorme schuld opgebouwd bij de Russen.

Nederlandse telers stoppen levering voedselbank
Nu er onduidelijkheid bestaat over de nieuwe compensatieregeling van de Europese Commissie is de stroom groenten en fruit die aan Nederlandse voedselbanken wordt geleverd opgedroogd. In de eerste periode na de boycot kregen de voedselbanken appelen, peren, paprika's en tomaten. Nu de compensatieregeling is uitgesteld vanwege fraude geven de telers de producten niet meer weg. Doel van de eerdere compensatieregeling was onder andere om leveringen aan voedselbanken te promoten.

Dijksma beantwoord Kamervragen over boycot
Staatssecretaris Dijksma antwoordde eerder deze week op een lange rij Kamervragen naar aanleiding van de Russische boycot. Zo laat de staatssecretaris weten de prijzen vanaf 1 augustus te volgen. Dijksma meldt de volgende prijsveranderingen: komkommers -40%, diverse tomatensoorten +650-850%, rode paprika +200%, groene paprika – 35% en gele paprika vrijwel stabiel. Voor Elstar ligt de prijs 11% hoger en voor Conference peren 14% lager. Om te bepalen of een product in aanmerking komt voor de compensatie wordt ook het exportvolume en het effect van de boycot meegenomen.

Ook schrijft de minister dat de compensatie voor steenfruittelers, mede ingegeven door slechte weersomstandigheden, geen blauwdruk vormt voor de toekomst. Wel zegt Dijksma in Brussel te zullen pleiten om ook uientelers in aanmerking te laten komen voor de compensatieregeling.

Op 19 september zijn er bij RVO.NL 455 aanvragen voor de steunmaatregelen voor groente en fruit, die Eurocommissaris Cioloş heeft genomen, ontvangen. Er zijn 302 meldingen doorgegeven aan de Europese Commissie en deze meldingen vertegenwoordigen een aanspraak van 2,4 miljoen euro. Het gaat om aanvragen van telers en producentenorganisaties tot en met 3 september. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Het CDA noemt de Europese compensatieregeling "een puinhoop" en vraag zich af wat de gevolgen zijn voor telers die al een claim hadden ingediend. Volgens de staatssecretaris blijven de claims bestaan en zullen die worden behandelt onder de nieuwe compensatieregeling. Daarnaast maakt Dijksma zich hard bij de EC om coulant om te gaan met claims van telers die producten hebben vernietigt of niet geoogst, maar die onder de nieuwe regeling wellicht de boot missen.

Citrustelers krijgen compensatie EU
Volgens de Cypriotische Minister van Landbouw staan citrustelers ook op de nieuwe lijst met sectoren die in aanmerking komen voor compensatie na de Russische boycot. Vrijwel de volledige schade van de boycot voor Cyprus komt voor rekening van de citrustelers op het eiland. Van de 13,5 miljoen euro die het eiland exporteerde naar Rusland, bracht citrus 10,7 miljoen euro op.

Franse telers in actie
De gemoederen in Frankrijk over de gevolgen van de boycot lopen hoog op. Afgelopen woensdag sloten Bretonse telers de snelweg af door met tractoren over de weg te rijden. Daarnaast zetten de boze telers aardappelen, bloemkolen, banden en hooibalen in brand en werd een pop met het hoofd van president Hollande onder een guillotine gelegd.

Rusland wil illegale re-expert aanpakken
De Russische douane heeft een plan opgesteld om re-export van geboycotte producten via Wit-Rusland en Kazachstan te onderscheppen. Mobiele brigades moeten jacht maken op de verboden handel. De afgelopen maanden onderschepte de douane verschillende partijen groenten en fruit die afkomstig bleken uit een geboycot land.

Russische retail klaagt over kwaliteit
De supermarkten zijn niet tevreden met de kwaliteit van de producten die de geboycotte producten moet vervangen. Naast dat er minder groenten en fruit beschikbaar is, is de kwaliteit ook slechter. Zo zien de supermarkten een groot kwaliteitsverschil tussen Europese producten en Aziatische groenten en fruit. Daarnaast hebben de retailers moeite om groenten en fruit die voorheen uit Zuid-Europa geïmporteerd werden te vervangen, zeker als in andere werelddelen het seizoen van deze producten niet overlapt net het Zuid-Europese seizoen.

Nieuw distributiecentrum X5
De X5 Retail Group opende onlangs een nieuw distributiecentrum in de regio van Rostov. Het centrum heeft een capaciteit van 260 vrachtwagens per dag en bestaat uit drie units: droge en gekoelde opslag en temperature-controlled units.
Het nieuwe complex moet bijdragen aan de centralisatie van leveringen van de fabrikant aan de winkels en daarmee aan een soepelere en kwalitatief hogere logistiek.
Volgens de minister van Economische Ontwikkeling van de regio Rostov, Alexander Levchenko, zal het nieuwe centrum niet alleen een boost geven aan de afzet van lokale producenten, maar ook een aanzienlijke vermindering van het aantal geïmporteerde voedingsmiddelen in het Zuidelijk Federaal District.
In de regio verschijnen meer logistieke centra. Zo wordt er momenteel gebouwd door de retailketen Lenta. Ook hier lijkt het EU-embargo de motivatie.

Groeiende export naar Rusland
De Russische douane heeft cijfers vrijgegeven die een aanzienlijke stijging van import uit niet-geboycotte landen laat zien. De Turkse perzikenexport naar Rusland zou 72 keer hoger liggen dan voorheen. Andere landen die de perzikexport naar Rusland zagen stijgen zijn Macedonië (+180%) en Servië (380%). Ook importeerde Rusland 4,5 keer meer appelen uit Servië en Oekraïne. De groei is mede te danken aan hogere opbrengsten van perziken en appelen in deze landen.

Iran publiceert lijst exportproducten
In reactie op de Russische vraag naar producten uit Iran heeft het Iranese ministerie een lijst met producten gepubliceerd. De lijst toont de arealen en exportmogelijkheden. Volgens de lijst zijn de producten met het grootste exportpotentieel citrus, appelen, druiven, kruiden, groenten en bloemen.
Op het boodschappenlijstje van de Russen stonden nog meer producten, onder andere ananas, banaan, meloen en tomaat, maar een deel van deze producten wordt niet op grote schaal geteeld in Iran. Iran heeft wel aangegeven mogelijkheden te zien in de re-export van deze producten. De lijst van Iranese producten die beschikbaar zijn voor Rusland bevat onder andere de volgende producten: citrus, kiwi, appelen, dadels, vijgen, druiven, perziken, kersen, abrikozen, granaatappelen, noten, amandelen, paddenstoelen en kruiden.

Moldavië onderhandelt met Rusland
De Moldavische vicepremier en Minister van Economische Zaken Adrian Candu bezocht Moskou om te onderhandelen over opheffing van de boycot. Moldavië wil dat Rusland de sancties opheft; met name appeltelers in het land worden hard getroffen door de sancties. Moldavië staat er alleen voor. Als het op compensaties aankomt moet het land leningen afsluiten bij bijvoorbeeld het IMF. Het land werd geboycot vanwege een handelsakkoord met de EU. Naast een gesprek over het opheffen van de sancties stonden ook onderhandelingen over gasleveranties van Rusland aan Moldavië op de planning.
Overigens zoekt Moldavië ook naar nieuwe afzetmarkten. Het land zag de afgelopen maanden de export naar Wit-Rusland fors stijgen. De twee landen sloten een overeenkomst ter waarde van 38 miljoen euro. Sinds juli is de appelexport naar Wit-Rusland 24 keer groter en de pruimenexport 6 keer groter.

Marokko verstevigt relatie Rusland

Tevredenheid bij de Russische en Marokkaanse ministers van Landbouw. De twee landen sloten een overeenkomst over de handel in agrarische producten en vis. Ongeveer 97% van de Marokkaanse export naar Rusland bestaat uit agrarische producten en vis. Rusland neemt 6,3% van de agro-food export van Marokko af en staat daarmee tweede op de ranglijst. De grootste afnemer is de EU met 62,7%. Het belangrijkste exportproduct is citrus, gevolgd door vis en tomaten. Overigens biedt Rusland ook studieplaatsen op Russische universiteiten aan de Marokkanen aan.

Azerbeidzjan produceert meer AGF
Het statistisch bureau in Azerbeidzjan publiceerde cijfers over de groenten- en fruitteelt in het land. In het algemeen is er een stijgende lijn te zien. Waar volgens de cijfers in 2007 6,77 miljoen ton fruit geteeld werd, was dat in 2013 8,5 miljoen ton. Jaarlijks groeide het volume. De export van groenten en fruit zou dit jaar met 20,5% gestegen zijn en de export naar Rusland verdubbelde. Azerbeidzjan ziet veel potentie in de Russische markt, nu de EU geboycot is. Ook de Russen wijzen op de kwalitatief hoogwaardige producten die het land kan leveren.

Tomaten in bananendozen onderschept
Op de snelweg tussen Wit-Rusland en Moskou zijn opnieuw twee ladingen aardappelen en een lading tomaten onderschept. De partijen, samen meer dan 50 MT, waren onderweg naar Moskou. De Russische autoriteiten ontdekte dat de producten niet correct gelabeld waren. De tomaten werden vervoerd zonder label en verpakt in bananendozen. De vrachtwagens zijn teruggestuurd naar Wit-Rusland

Goede oogst in Russische regio Novgorod
De aardappeloogst in de regio Novgorod komt uit op 282.000MT, dat is 35.000MT meer dan vorig jaar. De totale groenteoogst in de regio komt volgens de officiële cijfers uit op 68.500MT. In 2013 was dat nog 62.500MT.