Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontevredenheid over Italiaans pruimenseizoen

Italiaanse telers en handelaren zijn niet te spreken over het pruimenseizoen. "Dit was het slechtste pruimenseizoen in decennia", zegt Stefano Zocca, directeur van versmarkt Vignola. Er zijn drie redenen waarom de dingen zo gegaan zijn: "In de eerste plaats was er een overproductie als gevolg van goede weersomstandigheden, maar deze overvloedige productie betekende ook lagere kwaliteit."


Versmarkt voor landbouwproducten van Vignola (MO).

De tweede reden is het weer in de zomer. "Pruimenconsumptie is nauw verbonden met warm weer. Zonder een echte zomer, daalt de vraag. Tenslotte kopen mensen minder fruit in verband met de economische crisis." 

Het seizoen is echter niet zo begonnen. "De vroegere en grotere rassen deden het niet zo slecht. Europese pruimen, die makkelijk zijn te oogsten en dus zorgen voor lagere arbeidskosten, zijn er in geslaagd om een prijs van € 0,50-€ 0,70 per kilo te bereiken . In juni bleef het ras Ruth Gerstetter boven de € 0,70 per kilo. Goccia d'Oro is er zelfs in geslaagd om pieken van € 0,80 of € 1,00 per kilo te bereiken. De problemen begonnen in juli wanneer de prijzen begonnen te dalen. " Het ras Amola had bijvoorbeeld moeite om aan € 0,50 per kilo te komen en hetzelfde gold voor Goccia d'Oro". Sommige bedrijven hadden prijsverlagingen van 30%."

Nu het seizoen ten einde loopt, zijn er slechts alleen nog de latere rassen. Het is nog te vroeg om dit seizoen te evalueren. "Er is veel opgeslagen in koude eenheden en we hebben ruimte nodig voor peren." Sommige eigenaren stoppen met pruimen om ruimte voor peren te maken. "We weten nog steeds niet hoe het perenseizoen zal verlopen, want het grootste deel van het fruit is nog niet verkocht. We weten wel dat het aanbod overvloedig zal zijn." 

"We hopen echt dat het Russische verbod zal worden opgeheven, aangezien het land veel lage kwaliteitsproducten importeerde, die we niet in het buitenland kunnen verkopen. In een jaar als dit zou Rusland ons erg hebben geholpen." 

Publicatiedatum: