Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Wiskerke reageert op VTA-oogstraming:

"Het draait niet om de Nederlandse oogst, maar om wat het buitenland tekort komt"

Tholen - De gepubliceerde uienoogstraming van VTA (59 ton per hectare / +3,5% tov vorig jaar) roept binnen de uiensector de nodige verbazing op. "Ach ja, vaak wordt de visie gegeven aan de hand van de positie. Heeft men veel dure uien, dan wordt er al snel gezegd dat er minder opbrengst is. Moet men nog kopen, dan zegt men al snel dat er veel te veel is", nuanceert Jaap Wiskerke van uiensorteer- en pakstation Wiskerke Onions het algehele beeld. "Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk wat we in Nederland aan uien hebben staan. Wat heeft het buitenland tekort, dààr draait het om!"


Foto: Wiskerke Onions

"We hebben de eerste weken een gigantische export gehad. We hebben de afgelopen weken boven de 30.000 ton geëxporteerd, maar het kan wel zijn dat er vorige week 32.500 ton geëxporteerd is. Met een goede kwaliteit en concurrerende prijs, maken we in het buitenland toch een goede reclame. Waar een klant in Afrika vorig jaar vijftien auto's bestelde, bestelt die er nu dertig. Je hebt nu zo'n brede vraag, niet alleen uit Afrika, maar er gaat ook veel naar Azië toe, Indonesië loopt al, Zuid-Amerika is aan de markt. Als het Rusland-probleem voor 1 februari wordt opgelost, heb je zeker een goed jaar", verwacht Jaap.

"Met mijn cijfers kom ik op een beschikbaar exportvolume van ruim 19.000 ton per week. Dat zit'm hoofdzakelijk in dat we minder reserveren dat naar Polen gaat, minder tarra hebben en een iets hogere opbrengst hebben. Ik denk dat er tot vorige week 255.000 ton uien weggegaan zijn. Dat is in vergelijking met vorig jaar 85.000 ton meer en in vergelijking met het jaar daarvoor 53.000 ton meer en komt uit op een gemiddelde van 21.250 ton per week dat al weg is. Als je theoretisch maar 19.000 ton hebt, hebben we in het vervolg van het seizoen nog maar 18.000 ton per week te gaan."

"Mijn idee is dat de oogst in Zuid-Flevoland wat hoger is, in de Noordoostpolder wat lager en het Zuidwesten weer iets beter. Al met al verwacht ik een soortgelijke, mogelijk iets hogere oogst dan vorig jaar, maar eigenlijk kan het me niet zoveel schelen of we 56 of 58 ton per hectare oogsten. Het belangrijkste is dat we een goede kwaliteit en een goede kleur uien oogsten. Dan moeten we die miljard kilo aan uien ook goed kwijt kunnen", besluit Jaap.

Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
www.wiskerke-onions.nl