Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
symposium Bladgewassen LAVA en Boerenbond:

Dalers: Kropsla en andijvie, stijgers: Romeinse sla en veldsla

Tholen - Op 18 en 19 september 2014 organiseerden LAVA en Boerenbond een symposium over bladgewassen in Gent. Het was een internationaal evenement, sprekers uit diverse landen brachten elk onderdeel van de productieketen in beeld. Er waren op de eerste dag 130 aanwezigen en voor de rondritten op de tweede dag zo'n 80 mensen.


Veel interesse

Donderdag 18 september bood een waaier van thema's: een SWOT-analyse van de productiegebieden, Europese import-exportconsumptiegegevens, innovatieve teelttechnieken, houdbaarheid en kwaliteit van bladgewassen in de keten, verpakkingsmogelijkheden voor convenience, consumententrends en duurzaamheid. Vrijdag 19 september stonden bezoeken aan praktijkbedrijven en productiebedrijven in de regio Roeselare en Sint-Katelijne-Waver op het programma.

Voldoende afwisseling
Ilse Ceulemans van LAVA vertelt dat ze er met een goed gevoel op terugkijken. "Iedereen was tevreden. Er waren verschillende presentaties waardoor er voldoende afwisseling was en na elke presentatie kreeg het publiek de mogelijkheid tot vragen stellen. De dag verliep vlot en de sfeer zat goed. We hopen dit in de toekomst nog voor andere product-groepen te kunnen organiseren."


Raf de Blaiser, Ilse Ceulemans en Maarten de Moor van LAVA

Programma donderdag
Dagvoorzitter, Monica Höfte, stelde de sprekers voor, die elk sla en bladgewassen vanuit hun domein toelichtten. Er kwam een overzicht van de productie van bladgewassen in Europa, een SWOT-anayluse van de verschillende productiegebieden, import- en exportcijfers. Ook het verbeteren van de kwaliteit van bladgewassen kwam aan bod. Daarnaast werden verpakkingsmogelijkheden besproken en de trends en toekomst van gesneden groenten.

Stijgers: Romeinse sla en veldsla
Uit de SWOT-analyse van saladesoorten kwam naar voren dat in de Benelux ijsbergsla het meest geteelde bladgewas is. Met een areaal van 3.080 hectare is dit de belangrijkste. Daarna komt kropsla met 1010 hectare. Vlaanderen is de belangrijkste teeltregio van kropsla. Als derde komt de Lollo-sla (Rossa en Bionda) met een areaal van 610 hectare. Opvallend zijn de veranderingen in de arealen. Belangrijke dalers zijn kropsla en andijvie. Stijgers zijn Romeinse sla en veldsla. Op prijsgebied zijn er ook belangrijke trends zichtbaar. Zo is de prijs van kropsla en andijvie gedaald en bij krulandijvie is er zelfs een sterke daling zichtbaar. Prijzen van andere sla-gewassen zijn gelijk gebleven. Klik hier voor de volledige SWOT-analyse


Marc Celis van Rijk Zwaan

'Salads in revolution'
Marc Celis van Rijk Zwaan sprak over 'Salads in revolution'. Hij gaf eerst wat feiten over de salades op telersniveau. "Het is duidelijk dat de sla-prijzen dalen maar de kosten van de teelt stijgen. Er is daarnaast ook een dalende trend te zien in de slaconsumptie. Consumenten pakken daarentegen eerder naar convenience producten, zoals slamixen. Een voorbeeld is Salatrio, waarbij versheid en convenience worden gecombineerd. Een belangrijke stijger is veldsla, waarbij Italië een groeimarkt is. Frankrijk is de grootste leverancier van veldsla en domineert de markt. Daarna komt Duitsland en Italië staat op nummer drie. Wil je nog meer cijfers trends lezen? Klik dan hier voor de volledige presentatie van Rijk Zwaan.

Morgen publiceren we meer over de bedrijfsbezoeken van dag twee.