Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Familie Deprez verdwijnt uit het management

Pomuni neemt Potato Masters over

Het aardappelverbruik groeit niet meer en dat zet druk bij de aardappelverpakkers. Schaalvergroting en meerwaarde bieden zijn dan twee voor de hand liggende methoden om het marktaandeel te behouden of te vergroten. Daarom kozen Pomuni en Potato Masters voor een scenario van samenwerking en schaalvergroting. Beide bedrijven wilden proactief handelen binnen de huidige moeilijke markt-omstandigheden en verkozen een operationele optimalisering en concurrentieel voordeel voor hun retailklanten boven een concurrentiestrijd. Een overname leek voor de families Muyshondt en Deprez de meest aangewezen weg.



-Overname Potato Masters zet Pomuni klaar voor de volgende generatie.
-Belangrijke synergiën tussen beide partijen faciliteert samenwerking.
-Bundeling van know how en uitbreiding van het netwerk brengt onbetwistbare meerwaarde.
-Familie Deprez verdwijnt uit het management, maar blijft in raad van bestuur.
-Dalend aardappelverbruik dwingt tot consolidatie.

Duidelijke synergiën, vooral in Frankrijk

"In Frankrijk waren we reeds zeer actief", zegt Koen Deprez (Potato Masters). "Maar logistiek en organisatorisch konden we beter doen. Reactiesnelheid en flexibiliteit zijn cruciaal in onze markt, en dat is moeilijk als de site waar de aardappelen verwerkt en verpakt worden te ver van de klant liggen. "Wij waren tot nu toe enkel actief in Noord-Frankrijk, via onze site in Esquelbecq.", treedt Jos Muyshondt (Pomuni) hem bij. "We versterken onze organisatie en verhogen de efficiëntie met de sites van Potato Masters in Rhône Alpes en Picardie, en staan nu dichter bij onze Franse klanten en de productiegebieden. We kunnen sneller reageren en naast de complementaire klanten zijn we flexibeler omdat we nu een synergie tussen Noord- en Zuid-Frankrijk hebben."


Met de jongere generatie Muyshondt

Overname past in de Europese ambities van Pomuni
"Maar we kijken verder dan Frankrijk", zegt Hans Muyshondt. "In het Verenigd Koninkrijk (UK) stond Potato Masters verder dan wij, en kunnen we hun netwerk en exportkennis bijzonder goed gebruiken. Via hun site in Murcia zetten we meteen voet aan grond in Spanje, een land waar we nog niet aanwezig waren en waar we nu zelf beter de import kunnen sturen en de uitvoer stroomlijnen. Pomuni is een speler met duidelijke Europese ambities. Met deze overname zetten we onmiddellijk enkele stappen vooruit. Ze past in onze visie om de meest betrouwbare leverancier te zijn van aardappelen en aardappelproducten voor grootafnemers in West-Europa. Bovendien schept dit kansen voor de reeds actieve vierde generatie bij Pomuni, omdat deze voluit achter een verdere internationalisering staat."

Efficiënter werken en focus op innovatie

"Om te overleven in deze harde concurrentiële markt moeten aardappelverpakkers méér verkopen en dienen ze efficiënter te werken", benadrukt Bart Muyshondt. De overname biedt zo een oplossing voor onze operationele uitdagingen. Vooral op de Belgische markt kunnen door het verplaatsen van volumes reële klantenvoordelen ontstaan door rendabelere productieruns en beperking van transportkosten. De samenwerking past in onze filosofie van duurzaam produceren en transporteren.

Pomuni waardeert de inspanningen die Potato Masters heeft geleverd op vlak van innovatie. Met de variëteit Exquisa brengt Potato Masters een exclusief product mee waar ze het kwekersrecht op hebben en bovendien zijn enkele topchefs belangrijke ambassadeurs voor dit product. "Samen zullen we de focus op innovatie nog versterken", besluit Bart Muyshondt.

Op managementvlak zullen bepaalde herschikkingen plaatsvinden. De familie Deprez verdwijnt uit het management,maar blijft in de raad van bestuur in de persoon van Hein Deprez, wat de cohesie optimaliseert en belangrijke toekomstperspectieven biedt.

Bedrijfsinfo Pomuni:

Pomuni stelt ongeveer 200 mensen tewerk in België en Frankrijk, en verhandelt 200.000 ton aardappelen met een groepsomzet van 95 miljoen in 2013.
Sites: Ranst (BE), Thorembais-les-Béguines (BE) en Esquelbecq (FR)
Website: www.pomuni.com

Bedrijfsinfo Potato Masters:
Potato masters stelt ongeveer 100 mensen te werk in België, Frankrijk en Spanje, en verhandelt 80.000 ton aardappelen met een groepsomzet van 50 miljoen in 2013.
Sites: Deinze (BE), Tartaras (FR), Cloyes (FR), Estrées-Deniecourt (FR) en Murcia (SP)

Website: www.potatomasters.com
Publicatiedatum: