Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlos Andre de Faria, Sun City:

"Lokale Braziliaanse mangomarkt steeds belangrijker"

Tholen - De huidige mangomarkt lijkt erg instabiel, zowel wat betreft prijs als kwaliteit. "Op de spotmarkt is het gevaarlijk om handel te doen", vertelt Carlos André de Faria van het Europese verkoopkantoor van de Braziliaanse mangoproducent Sun City uit Bleiswijk. "Voor wat betreft de programma's met retail zijn de kwaliteit en de prijzen een stuk beter."



Vanaf januari tot en met maart wordt de mangomarkt gedomineerd door Kent-Mango's uit Peru. In april is Brazilië de belangrijkste leverancier met Keith, Palmer en Tommy Atkins, waarna vanaf de tweede week van mei tot en met juli de West-Afrikaanse landen Mali, Senegal en Ivoorkust op de markt actief zijn, net als de Midden-Amerikaanse landen Costa Rica, Guatemala en Mexico met Kent-mango's. In augustus leveren Israel en Senegal meerdere types. In september zijn het hoofdzakelijk de Spaanse Osteen-mango's die de klok slaan, waarna van oktober tot en met december Brazilië aan de markt is met Keith, Kent, Palmer en Tommy Atkins.


Eigen farm Brazilië

"Maar Brazilië is het enige land dat jaarrond mango's kan verschepen. Op elk moment dat één van de andere landen hun orders niet kunnen leveren, is Brazilië in staat om meer mango's te sturen", zegt André. Hij ziet weinig verschuivingen in de variëteiten. "Er komen steeds meer Spaanse Osteen-mango's op de markt. De Osteen is een 'zusje' van de Palmer. Beide zijn veredeld door de Florida State University in de jaren '40."



Het huidige prijsniveau van de mango's ligt tussen de 6-7 euro. André verwacht tot eind oktober een stabiele prijs en volume op de markt. "Daarna is vooral afhankelijk van het volume dat Brazilië bereid is om te sturen. De lokale markt in Brazilië speelt een steeds belangrijkere rol bij de beslissing om mango's te verschepen naar andere landen."



Volgens Andre is de vraag naar ready-to-eat mango's stabiel, maar zijn de prijzen dalende. "Feit is dat er minder verladers bereid zijn om verlaagde prijzen te accepteren voor de benodigde certificeringen en rijpingsfaciliteiten. "Als er een combinatie zou zijn van boomgerijpt fruit via luchtvracht en kunstmatig gerijpte mango's, zou dat beter zijn voor de kwaliteit en kleur van de mango's en worden telers ook eerlijk betaald voor de certificeringen en verliezen na kunstmatige rijping. In landen als Portugal en Spanje zie je dat de consument steeds beter de kwaliteit van de mango's kan classificeren, waarbij de telers beter worden betaald voor de luchtvracht. Dit kan ook een voordeel worden voor de Noord-Europese consument. Wanneer supermarkten de verschillen uitleggen, ben ik er zeker van dat consumenten ook bereid zijn een hogere prijs neer te leggen."

Voor meer informatie:
Carlos André de Faria
Sun City bv
Klappolder 191
2665 MP Bleiswijk
Tel: 010-2667640
andre@suncity-fruit.nl
www.scf-mango.com