Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roberto Latorre, Surexport:

"Minder aardbeien in Spanje aangeplant, meer blauwe bessen en frambozen"

Tholen - De aanplant van Spaanse aardbeien ligt dit jaar een stuk lager dan afgelopen jaar, terwijl het areaal blauwe bessen en frambozen juist een groei vertoont. Volgens Roberto Latorre van de Spaanse zachtfruitproducent Surexport uit Almonte (Huelva) is die tendens wel verklaarbaar na het teleurstellende aardbeienseizoen van vorig jaar. "Je ziet het blauwebessenareaal meegroeien met de stijgende vraag. Ook dit jaar is er weer meer aangeplant, maar dat wil niet zeggen dat deze planten ook in productie komen, want dat duurt een jaar of twee à drie", zegt Roberto.



Tegen de stroom in heeft Surexport echter juist het aardbeienareaal uitgebreid. "We blijven ons doorontwikkelen met nieuwe rassen, die zich onderscheiden op smaak, houdbaarheid, kleur, brix en uniformiteit. We hebben hiervoor een samenwerkingsverband met PSI om nieuwe variëteiten te ontwikkelen en dat weten de afnemers wel te waarderen. Gebaseerd op dat feit blijven ons dan ook doorontwikkelen met exclusieve rassen."



Buiten Spanje heeft Surexport eigen productie in Marokko en Portugal. De producent biedt het hele zachtfruitpakket aan, variërend van aardbeien, tot blauwe bessen, bramen en frambozen. Surexport heeft een eigen teeltareaal van zo'n 800 hectare en heeft daarnaast partnerships met aangesloten telers, die gezamenlijk nog eens een areaal van 350 hectare vertegenwoordigen. "Die spreiding van herkomstlanden zie ik als een groot voordeel. Natuurlijk is er overlap, maar je kunt wel klanten voorzien die voor specifieke origines gaan. Er kan nu geen Spaans zachtfruit naar Rusland, maar voor Marokkaans product gelden deze beperkingen niet."



Inmiddels is het Zuid-Europese frambozenseizoen gestart en de komende weken zullen de volumes vanuit Spanje en Marokko toenemen. "De geplande programma's lopen goed, alleen blijft de vrije markt nog wat achter. De komende twee à drie weken is er nog Hollands product beschikbaar. Vanaf volgende week verwacht ik wat meer vraag", besluit Latorre. "Het Spaanse aardbeienzoen gaat traditioneel eind december / begin januari van start. Het is onmogelijk om nu al een verwachting uit te spreken. Er kunnen zoveel factoren van invloed zijn. Het weer kan parten spelen, maar de Europese vraag kan ook gerust toenemen."



Voor meer informatie:
Roberto Latorre
Surexport B.V.
IABC 5325
4814 RB Breda
Tel: 0180-656999
Mob: 06-13991223
robertolatorre@surexport.org
www.surexport.org/