Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genoeg bananen voor vrouwen tegen beroerte

Volgens onderzoek onder leiding van prof. dr Sylvia Wassertheil-Smoller, epidemiologe, verbonden aan de afdeling voor volksgezondheid van het Albert Einstein College van Medische wetenschappen, Bronx New York, kunnen vrouwen vanaf de menopauze de kans op beroerte verkleinen door bananen te eten. Met dank aan de stof potassium. Daardoor wordt ook de sterftekans kleiner. Deze informatie in Stroke en Report, bladen van de American Heart Association, meldt: vrouwen, die het meest potassium eten, hebben een 12 % kleinere kans op een beroerte in het algemeen en 16 % minder risico op een ischemic beroerte. Wassertheil-Smoller: "Uit eerder onderzoek blijkt, dat potassiumgebruik de bloeddruk kan verlagen." 

De 90.137 vrouwen, 50-79 jaar, werden gemiddeld 11 jaar lang onderzocht op potassiuminname, beroerte en dood tijdens de onderzoeksperiode. De vrouwen hadden geen beroerte gehad bij de start van het onderzoek. Gemiddeld gebruikten ze 2.611 mg. potassium per dag. Het onderzoek richt zich alleen op voedselgebruik, niet op supplementen. 

Vrouwen, die het meest potassium aten, hadden ook 10% minder vroege(re) sterftekans. Onder de vrouwen zonder hoge bloeddruk, hadden zij met het meeste potassiumgebruik een 27 % lagere kans op een ischemic beroerte. 21 % reduceerde de kans op alle soorten beroerte, vergeleken met vrouwen met de laagste potassiuminname.

De vrouwen met verhoogde bloeddruk, die het meest potassium gebruiken, hadden een lagere sterftekans, maar potassium heeft dan geen relatie met de kans op een beroerte. Het onderzoek suggereert, dat hoger potassiumgebruik wellicht beter is voor de hoge(re) bloeddruk optreedt. Ook bleek geen verband tussen potassium-gebruik en hemorrhagic beroerte, omdat die tweede soort beroerte weinig voorkwam in de studie.
De World Health Organisation adviseert 3.510 mg. potassium per dag voor vrouwen of meer. 16.6 % van de onderzochte vrouwen haalde of overschreed dit cijfer. 

Wassertheil-Smoller waarschuwt tegen teveel potassiuminname. Dat kan het hart schaden. Mensen kunnen beter eigen voedselgebruik kritisch bekijken. De studie bekeek alleen vrouwen vanaf de 50 en keek ook niet naar sodiumgebruik. De balans tussen potassium en sodium vraagt om voortgaand onderzoek, ook in ander voedsel zoals bonen.
Publicatiedatum: