Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland houdt rekening met verlies BBB- status

Meer duidelijkheid nieuwe EU compensatie

De Europese Commissie heeft een eerste versie van een nieuwe compensatieregeling gepubliceerd. In de nieuwe regeling wordt het bedrag vastgesteld aan de hand van de exportcijfers over 2013. Daarnaast wordt de lijst met producten die in aanmerking komen voor compensatie waarschijnlijk aangepast. Zo maken citrustelers kans toegevoegd te worden en zijn er plannen om producten samen te voegen. Onder druk van Amerika denkt Japan na over aanscherping van de sancties tegen Rusland. Het Aziatische land wil de militaire steun van de VS niet verliezen in regionale conflicten. De Russische regering houdt er rekening mee dat de rating agences de status van het land zullen afwaarderen naar BBB-. Overigens moet er volgens de Russen niet te veel waarde gehecht worden aan deze ratings, die veel invloed hebben op de rentestanden voor Russen op de internationale kapitaalmarkten. En de Wit-Russen weten niet wat hen overkomt. Europese producten die voor de boycot onbetaalbaar waren, zijn nu tegen veel lagere prijzen beschikbaar.

Nieuwe compensatie EU
Nadat gisteren al de eerste berichten over een nieuwe compensatieregeling naar buiten kwamen, is er nu meer duidelijkheid over het voorstel van Eurocommissaris Dacian Ciolos. Het is nog niet definitief, maar de commissaris wil het compensatiebedrag afstemmen op de exportwaarde van 2013. Het bedrag dat de Commissie vaststelt, wordt in mindering gebracht van de eerder betaalde compensatie. Ook aan de lijst met producten gaat waarschijnlijk het een en ander veranderen. Zo gaan er stemmen op om de lijst uit te breiden met onder andere citrustelers. Daarnaast stelt Brussel voor een paar producten samen te voegen: bijvoorbeeld voor appelen en peren één bedrag beschikbaar stellen, waardoor de lidstaten meer bewegingsvrijheid krijgt. En op verzoek van de lidstaten kunnen producten van de lijst geschrapt worden.

Japan denkt na over nieuwe sancties
Eerder deze maand volgde Japan de Verenigde Staten en Europa en legde het land sancties op aan Rusland. Japan deed dat onder druk van de Amerikanen. In de media liet de Japanse regering doorschemeren dat vooral de Amerikaanse militaire macht doorslaggevend was. Het land wil de steun van de Amerikanen houden in regionale conflicten met China, Noord-Korea en Zuid-Korea. Maar het land volgde de Amerikanen niet van harte. Japan wil de bilaterale relatie met Rusland niet te grabbel gooien. Nu overweegt Japan het Westen te volgen in de extra sancties, dat wil zeggen et aantal personen op de zwarte lijst wordt dan uitgebreid en banktegoeden bevroren.

Rusland houdt rekening met verlies BBB- status
De Russische minister van Economische Ontwikkeling houdt rekening met een mogelijke afwaardering van Rusland door internationale rating agencies. Daarmee is de minister de agencies een stap voor. Rusland houdt er rekening mee dat het de BBB- status kan verliezen als gevolg van de sancties. In april verloor het land de BBB status. Deze ratings zijn belangrijk voor bedrijven en overheden om op de kapitaalmarkten geld op te halen en heeft onder andere invloed op het rentepercentage. Rusland hecht overigens weinig waarde aan de rating agencies. Volgens de minister heeft de rating vooral een morele waarde en is het geen noodzakelijk onderdeel van een businessplan. Of Rusland een herwaardering krijgt is niet duidelijk.

Russische uienimport in gevaar
De Russische markt is goed in staat om de gevolgen van de boycot op te vangen, schrijft RusInform. Slechts enkele producten dreigen niet meer beschikbaar te zijn, waaronder sla, rucola, avocado, ananas en perssinaasappel. Voor alle geboycotte producten gaat de prijs omhoog. Wat de aardappelen betreft heeft Rusland een voorraad die tot februari reikt. Daarna kan er geïmporteerd worden uit Egypte of China, maar slechts 5% van de aardappelimport wordt geraakt door de boycot. Voor uien ligt dat anders, 38% van de import komt in gevaar. Dat komt overeen met 115.000 ton uien per jaar. Rusland teelt zelf ongeveer een miljoen ton en Russische producenten denken vanaf volgend jaar in staat te zijn de verliezen te compenseren.

Wit-Rusland: "Poetin, bedankt!"
De inwoners en handelsbedrijven in Wit-Rusland zien alleen positieve gevolgen van de economische oorlogvoering tussen Rusland en Europa. De schappen in de supermarkten liggen vol met betaalbare Europese producten als kazen, vlees en groenten, die voorheen onbetaalbaar waren voor de meeste Wit-Russen. Voor een grote groep consumenten heeft de boycot dan ook vooral positieve gevolgen. Een enkeling heeft liever regionale producten, maar die zijn niet meer beschikbaar of de kwaliteit is slecht.
De export naar Rusland is volgens de cijfers van het ministerie de afgelopen maanden met 7%. "Een gouden tijd voor de Wit-Russische exporteurs, een gold rush," aldus het Agriculture Centre at the National Academy of Sciences of Belarus. Volgens de Wit-Russen staan Russische afnemers in de rij en komen vrachtwagens uit de Oeral producten halen.
De Wit-Russische regering is minder te spreken over de Europese levensmiddelen. In tv-spotjes wordt benadrukt dat Wit-Russische producten het beste zijn. Daarnaast heeft de regering het beleid om voor 80-85% zelfvoorzienend te zijn.

Zuid-Amerika houdt rekening met drie scenario's
De Argentijnse media hebben drie scenario's op een rij gezet voor de ontwikkeling van de fruitmarkt in Rusland. Volgens de media gaan structurele veranderingen plaatsvinden, als de boycot lang doorgaat.

In het eerste scenario eindigt de boycot voor 31 januari 2015. De media vinden dit een onwaarschijnlijk scenario, dat negatief zou uitpakken voor de fruittelers in het zuidelijke halfrond, zoals Brazilië en Argentinië. Dat komt doordat de Russische markt mogelijk overspoeld wordt met Europese producten van telers die lang hebben gewacht met export.

In het tweede scenario eindigt de boycot in augustus 2015, de aangekondigde einddatum van de boycot. Volgens de media zouden ongeveer 500.000 ton appelen en 250.000 ton peren van het zuidelijk halfrond naar Europa en met name Rusland worden geëxporteerd. In dit scenario kan het zuidelijk halfrond tijdelijk profiteren van de boycot.

Bij scenario drie floreert de fruithandel van het zuidelijke halfrond. De Russische boycot wordt verlengd en Zuid-Amerikaanse telers krijgen een definitieve ingang in de Russische markt. De export kan zelfs geleidelijk worden aangepast hierop. De Zuid-Amerikaanse telers kunnen hiermee goed geld verdienen. De media concluderen dat de reactiesnelheid op de veranderende markt de sleutel is tot Zuid-Amerikaans succes.

India organiseert 'Made in India Show' in Moskou
India ziet veel mogelijkheden voor de export naar Rusland. Volgende week organiseert de Indiase exportorganisatie een 'Made in India Show' in Moskou waar 130 Indiase ondernemingen Russische klanten kunnen ontmoeten. Hoewel het land bereidt is om het aantal producten uit te breiden, ligt er meer potentieel voor producten die al geëxporteerd worden. Onder andere aardappelen, uien, noten, fruit en groenten hebben nog veel potentie. Daarnaast kunnen voor Russen onbekende soorten groenten en fruit makkelijker geïntroduceerd worden.