Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poëtische piepers vanuit Leeuwarden naar Malta

Als eerste zichtbare activiteit van de samenwerking tussen de beide Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, Leeuwarden-Fryslân en Valletta, zullen vanaf het terrein van de Blokhuispoort woensdag 24 september 2014 klokslag 13.30 uur zeven Friese gedichten in de eerste container pootaardappelen richting Malta worden verscheept.

Deze activiteit is bedacht en wordt uitgevoerd door Stichting De Bildtse Aardappelweken (BAW) in het kader van het grootse project Potatoes go Wild. Voor deze aardappel/poëzie uitwisseling wordt samengewerkt met Valletta 2018 en aardappelcoöperatie Agrico. Het bedrijf heeft speciale jutezakken laten bedrukken, waaraan een Bildtstalig en in het Engels vertaald gedicht van Hein Jaap Hilarides is bevestigd.

Rond maart 2015 wordt de oogst Maltese gedichten met de nieuwe aardappelen vanuit Malta teruggevoerd, en zo zal het vier jaar lang gaan. In 2018 zal de viertalige bundel (Fries/Bildts, Nederlands, Maltees, Engels) in Leeuwarden en op Malta worden gepresenteerd.

In overleg met de Stichting BAW wordt de keuze van de dichters en gedichten in Friesland bepaald door Ernst Bruinsma (Afûk) en op Malta door Dr Adrian Grima (University of Malta).

De feestelijke 'tewaterlating' van de eerste poëtische piepers gebeurt onder meer in aanwezigheid van cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries en de burgemeesters Gerrit Krol van het Bildt en Ferd Crone van Leeuwarden.

Op maandag 13 oktober 2014 zullen in Valletta de Nederlandse ambassadeur op Malta, mevrouw Rita Dulci Rahman, voorzitter/producer Froukje de Jong van BAW en vertegenwoordigers van Valletta2018 aanwezig zijn bij het speciale losmoment.

Publicatiedatum: