Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wim Moerdijk: "Rustig weekje verwacht na gigantische Afrika-export"

Welke kant gaat de uienmarkt op?

Tholen - De afgelopen weken zijn er gigantisch veel Nederlandse uien naar Afrika geƫxporteerd. "Ik denk dat Afrika een paar centimeter hoger ligt door al die uien", grapt Wim Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Alles zit vast en binnen. De verwachting is nu dat er een rustiger weekje volgt, maar de vraag is hoe daarmee omgegaan wordt. Dat zal de kunst zijn. Door de goede vraag vanuit Afrika konden we de laatste weken een iets hogere prijs voor de uien maken. Alleen de handel in rode uien verloopt momenteel beroerd, want er zitten nog altijd Egyptische in de weg."



"Door de lage prijzen en de goede kwaliteit is er de laatste weken gigantisch veel geƫxporteerd. Dat is een gunstig effect van de lage prijs en eigenlijk zou een jaar met lagere prijzen en een goede kwaliteit prima zijn voor de sector. Voor een lage prijs kunnen er veel uien weggaan, maar als de prijzen maar een beetje stijgen, kan er ook weer zo teveel zijn", zegt Wim.

"Zeker voor de telers staan de marges momenteel onder druk. Zij leveren momenteel beneden kostprijs. Voor de handel zit er momenteel iets meer marge in, maar ik vrees dat we uiteindelijk weer net zoals vorig jaar met de gigantische sorteercapaciteit achter elkaar aan gaan rennen. Ik vind het persoonlijk moeilijk te overzien welke kant de markt uitgaat."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
Fax: 0113-612387
www.monie.nl