Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tony Derwael, Bel'Export: "Rusland redt zich helaas wel zonder ons fruit"

Toch nog veel Europese AGF-ers op Worldfood Moscow

Tholen - De 23e editie van Worldfood Moscow is momenteel aan de gang. Deze foodbeurs vindt plaats van 15 t/m 18 september. Ondanks de Russische boycot zijn er toch Europese AGF-bedrijven aanwezig. Eén daarvan is het Belgische fruitbedrijf Bel'export. Volgens Tony Derwael is het een vreemde situatie in Rusland. "Er is logischerwijs een stuk minder interesse dan andere jaren. Wat we nu met name doen is de relatie met bestaande klanten onderhouden, al kunnen we die niet beleveren. Verder kunnen we weinig doen op de beurs. Het is aan de andere kant wel nuttig om hier te zijn om de laatste centjes binnen te halen. De Russen zijn nu namelijk veel minder snel met rekeningen betalen. We moeten er echt achteraan zitten."



Supermarkten bezoeken
Alles was al geboekt, dus Bel'export kon deze beurs niet meer annuleren. "We hadden gehoopt dat het probleem toentertijd wel zou oplossen, maar dat gebeurde niet. We zijn hier nu enkele dagen en hebben veel supermarkten bezocht. De AGF-schappen liggen vol. De meeste producten zagen er goed uit, behalve bij de groenten was het wat minder. Het is duidelijk dat ze van vrijwel alle producten voldoende hebben. Ik heb zelfs Conférence peren gezien, maar heb alleen geen idee waar ze vandaan kwamen."

Klanten hebben genoeg andere opties

De sfeer op de beurs is gelaten. "Het is natuurlijk een puur politieke kwestie en wij kunnen daar helemaal niets in oplossen. We moeten afwachten, maar voorlopig gaat er niet veel veranderen." Hij geeft aan dat hun klanten wel zijn blij dat ze er zijn. "Ze vinden het fijn om ons te zien en reageren spijtig op het feit dat wij niet leveren. Het voordeel dat zij hebben is dat ze andere leveringsgebieden kunnen opzoeken. En dat doen ze ook. Ze gaan naar Turkije, naar Israël, noem maar op. Er zijn opties genoeg. Vooral voor appelen hebben ze voldoende alternatieven."

Rusland red zich wel
Hij concludeert dat ze gemist kunnen worden. "Het klinkt misschien hard, maar de Russen redden zich ook wel zonder Europees fruit. De ban is voor Rusland amper een probleem. Wij, en dan met name de producenten, zijn het grote slachtoffer, niet zij."
Toch gaat hij niet bij de pakken neerzitten. "Er zijn andere opties. Een voorbeeld is Kazachstan. Wij hebben daar al een aantal jaren vaste klanten en mogelijk kunnen we die kring wat uitbreiden. We zullen begin november ook op de WordFood Kazachstan staan."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
belexport@belexport.com