Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mogelijk nieuwe markten door goede kwaliteit en lage prijs aardappelen"

Tholen - Momenteel is het nog relatief rustig in de aardappelmarkt. Een groot deel van de aardappelen moet nog gerooid worden. Volgens Jurgen Duthoo van Bart's Potato Company stelt men dat uit zo lang het kan. "Dit omdat de dagprijzen laag liggen. Ik verwacht dus dat alles wat gestockeerd kan worden, gestockeerd zal worden. Telers houden toch hoop dat de prijs later wat verbetert." De weersomstandigheden om te rooien zijn vrij goed. "Er is alleen veel regen gevallen in augustus, dus de grond is nog vrij vochtig. Er zal daardoor ook meer controle zijn naar waterziektes."



Export

Er is weinig export. "We hebben zelf nog wat bestaande zaken lopen, maar dat zijn met name contracten. De daghandel is heel zwak, dus er zijn weinig bijkomende bestellingen. Er worden er nog weinig overtuigd door de lage prijzen. Ook vanuit Oost-Europa is er nog geen vraag. Daar zijn de voorraden ook nog goed. Men begint pas met importeren als er een tekort zal zijn, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde."

Al geldt het importverbod voor aardappelen al langer, Rusland wordt toch gemist als afnemer. "Vooral dit jaar met de grotere productie. Het is altijd leuk als Rusland aan de markt is, want dat betekent vaak toch behoorlijke volumes die vertrekken. Wij zelf hebben maar een klein aandeel in die handel, maar wat de marktsituatie betreft heeft het een positieve invloed. Nu is het afwachten of er misschien een andere, mogelijk nieuwe markt is, die zulke grote volumes kan afnemen."

Als alles blijft lopen zoals het nu gaat, ziet hij de komende tijd met gemengde gevoelens tegemoet. "Er moet nog wel veel gerooid worden, dus we kunnen niet te voorbarig zijn in onze conclusies. Positief is wel dat de kwaliteit van de aardappelen goed is. "Dat is al een troef. Daarnaast hebben we de lage prijs, die mogelijkheden biedt om nieuwe markten te proberen. Die lijn volgen wij een beetje. Er zijn al wat proefzendingen verstuurd in de hoop dat het iets kan worden", besluit hij.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Bart's Potato Company bvba
Westvleterenstraat 25a
8640, Vleteren, Belgiƫ
Tel: +32 57 40 91 20
Fax: +32 57 40 91 21
www.lamaire.be