Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belastingpakket 2015 in vogelvlucht

Op Prinsjesdag heeft het kabinet zijn plannen voor 2015 officieel bekend gemaakt. Veel plannen waren al uitgelekt. Hieronder een aantal belangrijke maatregelen:
• Het belastingtarief van de eerste tariefschijf in de inkomstenbelasting daalt naar 36,5%;
• De algemene heffingskorting zal de komende jaren sneller worden afgebouwd dan was begroot;
• De arbeidskorting stijgt;
• De ouderenkorting wordt verlaagd en de ouderentoeslag in box 3 afgeschaft (beiden pas vanaf 2016);
• Het verlaagde (6%) btw-tarief op arbeid bij renovatie en herstel van woningen wordt verlengd tot 1 juli 2015;
• De periode waarin huizenbezitters, die hun vorige woning nog niet verkocht hebben, gebruik kunnen maken van dubbele aftrek van de hypotheekrente, wordt definitief verlengd van 2 naar 3 jaar;
• Ook de maatregel dat het mogelijk is om opnieuw hypotheekrenteaftrek te krijgen voor een woning die te koop staat en tijdelijk verhuurd is geweest wordt definitief verlengd;
• Het is niet langer mogelijk om buitenlandse boeten in aftrek te brengen van de Nederlandse winst;
• De WBSO-subsidie –een loonkostensubsidie voor bedrijven die zich bezig houden met speur- en ontwikkelingswerkzaamheden- bedraagt in 2015 net als in 2014 35% over een S&O-loon tot € 250.000 (50% voor starters) en 14% over het meerdere;
• De Research & Development Aftrek (RDA) –een extra aftrek voor de bijkomende kosten en uitgaven van een WBSO-project- is voor 2015 net als in 2014 vastgesteld op 60%;
• Het gebruikelijk loon voor de Directeur Groot Aandeelhouder wordt aange-scherpt. Het loon wordt vastgesteld op basis van het loon in soortgelijke dienstbetrekkingen in de markt (met een minimum van € 44.000). Hierbij mag een 'doelmatigheidsmarge' worden toegepast van 30%. Deze marge wordt nu aangescherpt naar 25% en het begrip soortgelijke dienstbetrekking wordt verruimd.
• In box III wordt een afzonderlijke vrijstelling voor een nettopensioenregeling ingevoerd;

Overige maatregelen

Naast deze maatregelen zijn er al eerder voorstellen ingediend om de kindregelingen te versoberen en te stroomlijnen. Voor mensen met kinderen kan dit ingrijpende gevolgen hebben. Ook treedt de reeds aangekondigde wijziging van de keuzeregeling voor buitenlandse belastingplichtigen op 1 januari 2015 in werking en gaat de werkkostenregeling eindelijk voor iedereen gelden. In de prinsjesdagstukken zijn veel van de aangekondigde veranderingen uit de werkkostenregeling nader uitgelegd.
 
Verdwijnende tijdelijke maatregelen
Enkele tijdelijke maatregelen eindigen dit jaar. Zo kan in 2014 nog gebruik gemaakt worden van het éénmalig verlaagde aanmerkelijk belangtarief van 22% (normaal 25%) over de eerste € 250.000 (voor fiscale partners samen maximaal € 500.000). Ook de mogelijkheid om éénmalig maximaal € 100.000 belastingvrij te schenken in verband met de eigen woning eindigt dit jaar.
 
De voorstellen worden de komende maanden in het parlement behandeld. De mogelijkheid bestaat dus dat er nog wijzigingen worden aangebracht.

Voor meer informatie:
BDO
Marieke Witteveen
Telefoonnummer: 070 – 3380808
E-mail: marieke.witteveen@bdo.nl
 
Publicatiedatum: