Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willem-Jan Coolbergen: "Totale focus op rode ronde radijs"

Nederlandse familiebedrijven telen jaarrond radijs in Italië



Tholen - De enige jaarrond radijsleverancier in Italiƫ staat al jaren onder leiding van een Nederlands management. De basis van OrtOlanda wordt namelijk gevormd door de familiebedrijven Cornelissen en Coolbergen, die respectievelijk in Melderslo en Oude Tonge al jarenlang radijs telen. Nieuwe ontwikkeling is dat Ortolanda zich puur focus op rode ronde radijs. "We werken eraan om de kwaliteit van Ortolanda-radijs in alle mogelijke verpakkingen te verbeteren om nog beter de Europese supermarkten direct te kunnen beleveren", zegt Willem-Jan Coolbergen.



Geen groei op korte termijn
Het areaal van Ortolanda telt 18,5 hectare plastic tunnelkassen in eigendom en nog eens een ruim 12 hectare plastic tunnelkassen van toeleverende tuinders in de buurt in de winterperiode. "De huidige productie is nu 10 hectare radijs en dit gaan we in oktober weer opschroeven, zodat we half november weer 40 hectare radijs ingezaaid hebben. We verwachten geen verdere groei op korte termijn, omdat de markt voor radijs ook verzadigd is en het dus 'klantje afpikken' is als je wilt groeien. Wij denken op lange termijn te kunnen groeien als we de kwaliteit van de radijs nog verder kunnen verbeteren door het nog duurzamer te gaan doen en dit ook met de klanten te communiceren", vertelt de Nederlandse teler in Italiƫ. Uitbreiding buiten de radijsteelt is voor Ortolanda geen optie. "We zijn juist nu meer dan ooit gefocust op het duurzamer telen van radijs en dit kan volgens ons niet als je je aandacht over meer teelten moet verdelen."



Willem-Jan vertelt dat het jaar 2014 tot op heden niet slecht is verlopen. 'In de maanden januari tot half maart hebben we een prima omzet gehaald. Daarna kwamen we in een dip door het warme voorjaar waardoor de buitenproductie twee tot vier weken eerder was dan andere jaren. Dit resulteerde in zeer lage prijzen eind maart en geheel april. In de maanden mei tot en met augustus hebben we normaal gedraaid met onze vaste klanten. We hopen op een koud najaar, zodat de export vanuit het Latina-gebied weer vlot wordt opgepakt vanaf begin november met betere prijzen."



Concurrentie Duitse vollegrondsteelt
"Onze belangrijkste afzetkanalen zijn alle supermarkten in Europa, die serieus omgaan met een betrouwbare relatie en daar de juiste prijs voor willen en kunnen betalen", vertelt de Willem-Jan. De grootste concurrentie komt volgens de teler van de vollegrondsteelt in Duitsland. "Daar worden zulke grote aantallen geteeld voor zulke lage prijzen, dat we geen kans hebben daar tegen te concurreren als het daar lukt in de vollegrond. Echter de duurzaamheid van die radijs is niet te vergelijken met de Ortolanda-radijs, omdat zij veel meer bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken om in de wisselende weersomstandigheden in de volle grond toch nog een mooie kwaliteit te kunnen telen."



"We werken aan een zo duurzaam mogelijk geteeld radijsje en besteden daar aandacht aan in alle facetten van de bedrijfsvoering. Zo hebben we dit jaar op grote schaal biofumigatie toegepast. Dit is het verbeteren van de grond door middel van een groenbemester, die speciaal wordt geteeld om de grond te ontsmetten en van organische stof te voorzien. Zo natuurlijk mogelijk, zodat de grond sterker wordt tegen ziekten en plagen en de radijs beter laat groeien", legt Willem-Jan uit.


Groenbemester

Opvolging
Dit najaar wordt er ook de nodige aandacht geschonken aan de bedrijfsopvolging binnen Ortolanda. Vanaf aandag 15 september is Monique Cornelissen (22) werkzaam op de locatie van Ortolanda in Borgo Grappa. "Zij heeft vooral als taak de kwaliteit van het bedrijf intern te verbeteren ten aanzien van het personeelsbeleid. Heel belangrijk, omdat het aantal personeelsleden de laatste jaren sterk is gestegen. We voeren de oogst volledig handmatig uit, waarna we alle radijs zelf op maat verpakken en afleveren", besluit Willem-Jan. "We zien de toekomst van Ortolanda roodkleurig. We willen de nummer 1 leverancier zijn voor de Europese supermarkten in rode ronde radijs en we zien dat we daarin vorderingen maken en dat we daarin ook nog kunnen verbeteren."


Monique Cornelissen

Voor meer informatie:
Ortolanda Agricola Soc. Agricola Arl.
Willem-Jan Coolbergen
Via Migliara 45 No 156A
04100 Borgo Grappa (LT)
Tel: +39 0773 209087
Fax: +39 0773 209317
wj@ortolanda.com
www.ortolanda.com