Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Label fraude: Chinees fruit voor NZ en VS

Vietnamese regelgevende instanties wijzen de vingers naar elkaar over de vraag wie van hen verantwoordelijk is voor het Chinees fruit dat op grote schaal wordt verkocht op lokale markten met labels waarop staat dat ze in Amerika zijn geteeld.

Chinees fruit geïmporteerd van Thu Duc Agriculture Wholesale Market wordt gedistribueerd naar kleinere groothandelsmarkten. Vervolgens naar de traditionele markten en fruitwinkels over de gehele stad. Daarbij wordt hun Chinese afkomst weggelaten en vervangen door valse labels die beweren dat ze gekweekt zijn in de Verenigde Staten of Nieuw-Zeeland.

De Thu Duc markt is de grootste groothandelsmarkt voor fruit en agro-producten in Ho Chi Minh City en het levert ook landbouwproducten voor de aangrenzende gebieden in het Zuiden van de stad.

Sommige consumenten hebben fruit gekocht en gegeten waarvan zij geloofden dat het appels, sinaasappels, peren of druiven uit de Verenigde Staten waren, terwijl ze in feite in China zijn geteeld.
Een vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MARD) zei dat het Plant Protection Department van het ministerie verantwoordelijk is omdat zij kwaliteitscertificaten verlenen voor fruitinvoer voordat ze worden gecontroleerd bij de grens.

Echter, zodra de producten op de markt zijn, is het de verantwoordelijkheid van de afdeling Markttoezicht (onder het ministerie van Industrie en Handel) om op hen toe te zien, vertelde de MARD-ambtenaar aan de Tuoi Tre (Jeugd)krant. De verantwoordelijke voor deze markt zal de handelsfraude of gevallen die betrekking hebben op producten met dubieuze oorsprong behandelen, voegde hij eraan toe.
Nguyen Xuan Hong, hoofd van de Plant Protection Department, beweerde aan Tuoi Tre dat de afdeling regelmatig gezamenlijke inspecties heeft uitgevoerd op de fruitmarkt.

Maar Hong weigerde te antwoorden of zijn afdeling ooit enige partijen geïmporteerd fruit van frauduleuze oorsprong had ontdekt.
Economisch expert Ngo Tri Long zei dat de marktverantwoordelijke en de Vietnamese Voedseladministratie (VFA) belast moeten worden met de verantwoordelijkheid voor de distributie van Chinees fruit met een lage kwaliteit op de markt.

De VFA is een eenheid van het ministerie van Volksgezondheid, die belast is met het beheer van voedsel hygiëne, veiligheid en kwaliteit.

Long zei dat de inspecties door deze agentschappen niet effectief genoeg zijn, aangezien het fruit niet alleen officieel geïmporteerd wordt, maar ook over de grens wordt vervoerd. "Het fruit kan zelfs consumenten bereiken voordat ze alle controles ondergaan," voegt Long daaraan toe.

De economische deskundige voegde daaraan toe dat het onaanvaardbaar is dat fruit met valse labels en etiketten op grote schaal wordt verkocht. "We moeten degenen die verantwoordelijk zijn voor het probleem streng bestraffen om zo meer controle te hebben over het Chinees fruit," concludeerde hij.

Dus niemand verkoopt Chinees fruit?
Al komt er iedere nacht een paar ton Chinese vruchten aan op de Thu Duc landbouwmarkt, van waaruit ze direct worden gedistribueerd, zal geen enkele fruitverkoper, supermarkt of kleine markt toegeven dat ze Chinees geteelde producten verkopen.

Co.op Mart, Big C en Lotte Mart zeggen dat geen van de appels die beschikbaar zijn op hun markt afkomstig zijn uit China. 
Volgens de observatie van Tuoi Tre zijn de appels uit zijn schappen slechts afkomstig uit de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.
Grote fruitwinkels in het eerste en vierde district beweren ook dat hun fruit komt uit de VS, Nieuw-Zeeland of Chili, terwijl er geen enkele uit China zou komen.

"Terwijl consumenten het vertrouwen verliezen in het Chinees fruit, hebben sommige handelaren valse VS-geteelde labels geplaatst op hun producten om consumenten te 'verzekeren'," onthult Do Nga, een groothandel op een markt in Hoc Mon District.
Ondanks het feit dat ze Amerikaanse etiketten dragen, wordt Chinees fruit verkocht tegen lage prijzen en zullen "consumenten die hierdoor worden aangetrokken voor de gek worden gehouden," zei Nga.
Publicatiedatum: