Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FAO: Ebola bedreigt oogst en jaagt prijzen op

De ebola-uitbraak (ruim 2500 doden in Guinee, Liberia en Sierra Leone) ontwricht de voedselhandel, stuwt voedselprijzen op en bedreigt de oogst vanwege te weinig werknemers. In de 3 landen zijn quarantainezones ingesteld en reizigers hebben met reisbeperkingen te maken. Prijsstijgingen leidden tot paniekkopen en voedsel-tekorten, vooral in stedelijke gebieden. Aldus een special alert van de Global (wereldwijd) Information and Early (vroeg) Warning (waarschuwing) System, GIEWS.
De alert waarschuwt, dat vluchten naar andere streken de voedselveiligheid voor veel mensen in gevaar brengt.

Genoeg regen tijdens het oogstseizoen van 2014 leek eerst tot fraaie oogsten te leiden in de 3 Westafrikaanse landen. De streken, waar Ebola de zwaarste tol eist, lever(d)en juist het meest op in Liberia en Sierra Leone. 

De productie van "geldgroenten", palmolie, cacao en rubber, waarvan het levensonderhoud van veel families afhangt, is waarschijnlijk ernstig aangetast. Hoelang zullen de gevolgen van de uitbraak merkbaar blijven?

Piek in voedselprijzen
Guinee, Sierra Leone en vooral Liberia zijn nettograanimporteurs. Zowel invoer over land, als over zee heeft te maken met beperkingen. Juist de invoer over zee is het grootschaligst. Dat leidt tot krapte bij de leveranties en (dus) prijsstijging. Bijvoorbeeld op de Redlight-markt in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia steeg de cassaveprijs de eerste weken van augustus met 150%. 

Zelfs al voor de ebola-uitbraak spendeerden huishoudens bij de brandhaard(en) tot 80 % van hun inkomsten aan eten, zegt Vincent Martin, werkzaam voor de FAO in Dakar, Senegal. Als voedsel zo onbereikbaar wordt, kan dit leiden tot sociale repercussies en het niet meer onder controle kunnen houden van ziektes.

De afwaardering van nationale valuta in Liberia en Sierra Leone de laatste maanden oefent vermoedelijk verdere opwaartse prijsdruk uit op ingevoerde voedselgrondstoffen.
Publicatiedatum: