Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
50% zoete aardappelen Europese markt komt uit VS

Vroege oogst zoete aardappelen in de VS

De eerste Amerikaanse zoete aardappels worden momenteel geoogst. Dit is eerder dan normaal, dit komt voornamelijk door het milde voorjaar, en de goede groei condities. Normaliter zijn de zoete aardappels uit de VS jaarrond te verkrijgen, maar de laatste oogst is al compleet uitverkocht, dus een vroege oogst is erg welkom.
De opbrengst en de kwaliteit van het product in het huidige seizoen is erg goed.
Er wordt geoogst van begin september tot einde oktober. De VS oogst ongeveer 977.000 ton zoete aardappels. 50% van de zoete aardappels op de Europese markt komt uit de VS.

Met de hand geoogst
In de lente worden de zoete aardappelstekjes in de zandbedden geplant om planten te produceren. Tijdens de zomer worden deze geplant op de velden.
Zoete aardappels beschadigen snel en daarom worden deze dan ook met de hand geoogst.

John Barnes, President van ASPMI geeft aan dat de kwaliteit, smaak en de schil erg goed zijn dit jaar. De verse aardappels worden opgeslagen in speciale schuren onder optimale temperatuur en luchtvochtigheid totdat ze naar Europa worden verscheept. De Europese consument geeft de voorkeur aan zoete aardappels uit de VS vanwege de vorm, vleeskleur en smaak. Covington, Beauregard en Orleans zijn in Europa de populairste variƫteiten.

Europese markt
De vraag naar zoete aardappels in de VS zelf stijgt enorm, de voornaamste reden daarvoor is het gezondheidsaspect en de voedingswaarde van de zoete aardappel, bijna alle consumenten in de VS kopen zoete aardappels. In Europa is het nog een relatief kleine productcategorie, maar is wel aan het groeien. De meeste consumenten weten niet hoe ze de zoete aardappel moeten bereiden en zijn ook niet op de hoogte van de hoge voedingswaarde van het product. Op dit moment wordt de huidige zoete aardappelmarkt geschat op 70.000 ton. Amerikaanse zoete aardappelen worden bij retail en foodservice zowel vers als uit de diepvries verkocht.

Het zuiden van de VS
Zoete aardappelen houden van een subtropisch klimaat, daardoor groeit het product vooral in het zuidelijke deel van de VS. Het product wordt voornamelijk verbouwd in North Carolina.

Consumptie van zoete aardappels per inwoner (VS)

De consumptie van zoete aardappels in de VS is de laatste jaren toegenomen: Source: Bigpictureagricultures/ASPMI

Import van zoete aardappels naar de EU



ASPMI
De American Sweet Potato Marketing Institute is opgericht in 2014 om de zoete aardappel uit de VS te promoten.

Voor meer informatie:
American Sweet Potato
Postbus 281
8250 AG Dronten
Tel: +31 321-387933
pem@phaff.com

Publicatiedatum: