Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik-Jan Thur (Marni Fruit):

"Spaanse mandarijnensoorten volgen elkaar snel op"

Tholen - Bij Marni Fruit is het Spaanse citrusseizoen vorige week afgetrapt met de eerste Satsuma (Iwasaki) van huisleverancier Pardo. Erik-Jan Thur bezocht zelf de plantages en merkte optimisme bij de Spanjaarden over het nieuwe seizoen. "Er wordt vrij veel geoogst, omdat de temperaturen hoog zijn. Men verwacht, met name voor de Satsuma's, een kort en heftig seizoen, met een groot aanbod in een korte periode."



"Normaal gesproken heb je tot eind december Satsuma's , maar nu zullen de Clauselina- en Okitsu-mandarijnen elkaar snel opvolgen voordat de echte Satsuma's op de markt komen. Nu schakelen we al vrij snel over op Clementines en krijgen we deze week al de eerste Clementine Marisol zonder blad en Clemenrubi met blad binnen", vervolgt de importeur.

Een positieve ontwikkeling is volgens Erik-Jan dat er voor zowel mandarijnen als sinaasappelen meer dikke maten worden verwacht, zeker ten opzichte van vorig jaar. "Verder wordt er natuurlijk met een schuin oog naar Rusland gekeken. Satsuma's gaan er niet zo veel naar Rusland, maar Clementines en sinaasappelen wel. Als de boycot gehandhaafd blijft, is de verwachting dat er veel Marokkaans citrus naar Rusland zal gaan. Dat komt in elk geval niet op de Europese markt en dat biedt betere vooruitzichten voor het Spaanse product."



Citroenen
Volgende week verwacht Marni Fruit de eerste Spaanse citroenen van Mucarcel. "Er zijn al wel Spaanse citroenen op de markt, maar dat zijn net limes. We hebben bewust even gewacht op goed gekleurde Spaanse citroenen", vertelt Erik-Jan. "De vraag naar citroenen is erg hot geweest. Momenteel wordt de markt wat stabieler en gaan de prijzen naar een acceptabeler niveau. De volumes uit Argentiniƫ zijn wat aan het aflopen. Er zijn wat Turkse citroenen op de markt en Spanje komt eraan."

"Over het algemeen is het nu vrij rustig op de citrusmarkt. De markt is niet overvloedig vol, maar er wordt ook zeker niet overdadig verkocht. Momenteel vragen met name de Scandinavische landen en als het kouder wordt zal ook de vraag vanuit andere landen toe gaan nemen, maar daar moeten we nog even op wachten", besluit Erik-Jan.



Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit BV
Gebroken Meeldijk 52
2991 VD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 697 996
Fax: +31 (0)180 697 990
ej@marnifruit.nl
www.marnifruit.nl