Universiteit Florida onderzoekt koelketen in fruitsector
De onderzoekers plaatsten twee radiofrequentie-identificatie(RFID)-apparaten in elke pallet van aardbeien zodra ze werden geplukt. Met deze apparatuur was het mogelijk om de temperatuur van de aardbeien bij te houden vanaf het veld naar de voorkoeling, dan in de vrachtwagens (die 28 pallets kunnen dragen) naar de distributiecentra en vervolgens in de winkels.
Hun theorie is dat als je weet wat de kwaliteit van de producten is en wat de temperaturen zijn waaraan het werd blootgesteld, je ook kunt weten welke versproducten als eerste aan de winkels moeten worden worden geleverd.
Ze hebben specifiek onderzoek gedaan naar de theorie van "first in - first out ', bekend als FIFO in de voedseldistributie-industrie. En zij ondervonden dat "first expired – first out", of FEFO een betere manier is om delicaat fruit en groenten te verspreiden.
Bedrijven meten normaliter alleen de temperatuur van een volledige vrachtwagen. Maar Brecht legde uit dat afzonderlijke pallets sterk kunnen verschillen in temperatuur, afhankelijk van de tijd van de dag dat het zachtfruit werd geplukt en zelfs hun plaatsing in de vrachtwagen. Aardbeien die worden geplukt in de koelte van de ochtend en dan zijn geplaatst in een koelwagen zouden langer vers blijven dan aardbeien geplukt in de middaghitte.
Brecht zei dat onder perfecte omstandigheden aardbeien een goede kwaliteit kunnen behouden voor maximaal 14 dagen, gebaseerd op een door onderzoekers opgerichte schaal van wat aanvaardbaar is. In minder ideale omstandigheden, die voornamelijk zijn te wijten aan een gebrek aan controle van de temperatuur, kan het leven van de bessen na de oogst drastisch verminderen. Het kan maximaal vier dagen duren om van het veld naar de winkel te gaan, wat zou gelden voor een het land doorkruisende trip, zoals van Californië naar South Carolina. Behoud van goede kwaliteit, zei hij, helpt consumenten om het meest verse te kopen waardoor voedselafval vermindert.
Bron: ufl.edu