Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Zorgen over combinatie grapefruit en medicijnen drukken vraag

Terwijl telers in Florida te maken hebben met een plaag die grote delen van hun sector zou kunnen verwoesten, zorgen berichten over de mogelijke effecten van grapefruit op de werking van sommige medicijnen voor problemen aan de vraagzijde van de markt. Volgens telers zijn de verhalen over de effecten van de combinatie van grapefruit en medicijnen enorm opgeblazen en buiten proportie. 

Er is veel geschreven over de gevolgen van het innemen van statines, cholesterol verlagende medicijnen, in combinatie met grapefruit. Bij een inname op of rond dezelfde tijd zou grapefruit voor ongewenste interacties kunnen zorgen die de manier waarop de medicijnen worden afgebroken beïnvloeden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten met bepaalde medicijnen, die hier serieus op moeten letten. Maar niet alle medicijnen reageren hetzelfde op grapefruit. Toch mijden veel consumenten het fruit uit angst. 

"Een groot deel van de informatie in de media maakt mensen terughoudend in de consumptie van grapefruit," zegt David Brocksmith van Seald Sweet International. "Maar het is gewoon een kwestie van timing." Het gaat slechts om een periode van een paar uur, waarin grapefruit invloed kan hebben op de afbreuk van medicijnen. Als je grapefruits een bepaalde tijd voor en na de inname van je medicijnen vermijdt, lijkt er volgens Brocksmith geen enkele interactie te zijn.

"Mensen die medicijnen slikken zijn erg voorzichtig. De berichtgeving heeft dus zeker invloed gehad op de vraag naar grapefruit en grapefruitsap." De citrusteelt heeft zijn productie teruggeschroefd, waardoor de prijzen hoger worden. Op dit moment wordt de vraag dus uitgehold door zowel de zorgen over de combinatie van het fruit met medicijnen als de hogere prijzen. 

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: