Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tomaten en kersen belangrijkste producten

Turkse groenten- en fruitexport stijgt 14%

De Turkse export van verse groenten en fruit is dit jaar, in de periode van januari tot augustus, met 14% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten daalden echter met 3%, naar 1 miljard euro, van een gemiddelde van 0,58 euro naar 0,53 euro per kilo. Tijdens deze periode maakten tomaten, kersen, sinaasappels en citroenen 54% uit van de totale omzet. De citrussector maakte in volume 33% uit van de export en in waarde 28%. Vorig jaar bedroegen deze cijfers respectievelijk 27 en 31%.

Tomaten, waarvan 481.425 ton geëxporteerd ter waarde 271 miljoen euro, bleken de drijvende kracht te zijn. De prijs per kilo bereikte 0,56 euro per kilo, een stijging van 14%. Op de tweede plaats kwamen kersen met een waarde van 115 miljoen euro, gevolgd door citroenen met 90 miljoen euro en sinaasappelen met 88 miljoen euro. 
Andere producten in de ranglijst zijn onder meer: druiven (57 miljoen), paprika's (45 miljoen), komkommers (28 miljoen) en uien (25 miljoen). 

Rusland blijft de grootste exportmarkt voor Turkse groenten en fruit met een stijging van 15% van de inkomsten. Een totaal van 663.558 ton verse groenten en fruit is geëxporteerd naar Rusland tijdens de bovengenoemde periode met een waarde van 377 miljoen euro. De op een na grootste markt was Irak, met een stijging van 41%, met een waarde van 135 miljoen euro, gevolgd door Duitsland met 100 miljoen euro. 

Andere belangrijke bestemmingen zijn Bulgarije met 45 miljoen euro, Oekraïne met 43 miljoen euro en Roemenië met 32 miljoen euro. 

Bron: ekonomi.haber7

Publicatiedatum: