Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nog geen goedkeuring voor de Artic Apple

VS: Genetisch gemanipuleerde appelen omstreden

Het Amerikaanse ministerie overweegt legalisering van genetische gemodificeerde 'niet-bruinende' appelen. Daarom werd er extra controle uitgevoerd op het appel-experiment. Vorig jaar bleek, na een inspectie van een boomgaard in Washington, dat bomen met gemodificeerde genen minder vrucht geven als ze op 30 meter van gewone appelbomen staan.

Er is eerder aan een teler een boete van bijna € 15.000,- gerekend voor het niet naleven van de regels voor veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen: het werd te dicht bij gewone appelbomen uitgevoerd, er werd geen goede administratie bijgehouden en er waren geen preventiemaatregelen om dieren uit de buurt van het perceel te houden. Tot nu toe is er nog geen informatie publiekelijk bekend gemaakt over de uitgevoerde veldproeven en inspecties.

De appelindustrie in Amerika heeft op dit moment een omzet van 1,9 miljard. Telers zijn bang dat dit terugloopt als er gemodificeerde appelen op de markt komen, omdat de consument ze waarschijnlijk zal afwijzen. Zij zijn namelijk tegen het experimenteren met een vrucht, die symbool staat voor gezond eten. 

De 'Artic Apple' 
APHIS is in de laatste fase voor de beoordeling van een petitie door Okanagan Specialty Fruits Inc, om de zogenaamde Artic Apple zonder beperkingen op de markt te brengen in de Verenigde Staten. Het bedrijf moet nog goedkeuring krijgen in Canada. Volgens Okanagan zal dit binnen 1 tot 2 maanden rond zijn in de VS en Canada zal daarna volgen. 

Het Ministerie van Landbouw zei dat Okanagans goedkeuring dreigend is. Okanagan zegt dat het haar 'niet bruinende appel' ontwikkelt door het invoegen van genen die de enzymen in appelen uitschakelen, die de bruine pigmenten creëren bij contact met zuurstof. 

Er is veel ophef onder de appeltelers over de nieuwe technologie. Er zijn er veel die gemanipuleerde appelen niet op de markt willen brengen. Ook van telers in New York komen alarmsignalen. "Deze controverse in de appel-industrie lijkt niet gunstig" zei James Allen, die 700 New Yorkse appeltelers vertegenwoordigt. "Wij denken niet dat de bescherming van een appel tegen bruin worden een voordeel heeft"

Ondanks de overweldigende oppositie in bijna 7.000 publieke reacties werd er toch een vergunning verleend, omdat APHIS meende dat de gemanipuleerde appelen geen fytosanitaire risico's vormen. Okanagan had het volgende te zeggen over de critici:"We weten dat bepaalde mensen niet enthousiast zijn over genetisch gemodificeerde levensmiddelen. Maar zij hoeven geen genetisch gemodificeerd voedsel of Artic appelen te eten."

Bron: seattlepi.com
Publicatiedatum: