Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Uienprijs -25% als gevolg van overschot

Eind augustus ging in Navarra de oogst van de nieuwe Grano de Oro ui, beter bekend als de Reca ui, van start. Het weer, milde temperaturen en weinig regen in het voorjaar, heeft gezorgd voor een zeer grote opbrengst, waardoor een overschot op de markt, net zoals voor aardappelen dit seizoen, onvermijdelijk is. 



"Ondanks de ongeëvenaarde kwaliteit van de oogst blijven de prijzen laag, zo'n 25% lager dan vorig jaar," zegt Beatriz Marchite van de commerciële afdeling van Cebollas Marchite. "De volumestijging in Spanje en de rest van Europa is significant en bovendien heeft iedereen een hoge kwaliteit, waardoor de concurrentie groter is."

Beatriz merkt daarnaast op dat een marktoverschot rond deze tijd van het jaar normaal is, omdat er nog steeds wat Medio Grano uien uit het vroege seizoen op voorraad zijn. "Bovendien brengen veel telers dit jaar snel door hagel of ziekten beschadigde producten op de markt, waardoor de markt te verzadigd is," zegt ze. "We hopen dat de situatie na september verandert."

Cebollas Marchite verkoop uien aan groothandels in Spanje, maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. De binnenlandse markt heeft graag uien van middelgroot formaat, terwijl er in Portugal vraag is naar kleine uien, waarvan de prijzen op dit moment lager liggen.



Volgens Beatriz onderscheiden Spaanse uien zich van andere door hun grote formaat en aantrekkelijke en uniforme uiterlijk: kwaliteiten waardoor de uien goed verkopen in Europa. De kleine exemplaren zijn echter moeilijker te verkopen. "Dit jaar hebben we ook gekeken naar markten in Brazilië, waar de kwaliteit van Spaanse uien gewaardeerd wordt, zeker als het aankomt op kleine uien. Het land biedt mooie kansen."

"In tegenstelling tot de vroeg Medio Grano, levert lang zeetransport geen problemen op voor de Grano de Oro, mits de oogst en opslag goed verlopen zijn. Ze zijn harder en hebben een dikkere schil."

Cebollas Marchite verpakt zijn uien momenteel in bulk voor groothandels in partijen van 15, 20 en 25 kilo. Volgend jaar verwachten ze te beginnen met het verpakken in draagtassen netten om direct met supermarkten te kunnen werken. 

Voor meer informatie:
www.cebollasmarchite.com
Publicatiedatum: