Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: telers in tranen na daling uienprijs

De prijzen van uien op de Kurnool markt in India zakten drastisch na een grote aanvoer de afgelopen dagen. Het uienseizoen begon op 1 augustus met prijzen van Rs 2,000 per kwintaal op dinsdag, die zakten tot Rs 1,175 op woensdag. Diverse factoren droegen bij tot deze grote zakking in prijzen, waaronder een zwaar aanbod en een hoge vochtigheidsgraad door regenbuien en lage kwaliteit (Rs1=$0.02).

Kurnool is de gigantische uienmarkt in Zuid India en regelt de prijzen in het hele land tijdens het moessonseizoen, terwijl de voorjaarsoogst daarentegen gedomineerd wordt door de oogst uit Maharashtra. De uien die in Kurnool worden geproduceerd worden geƫxporteerd naar Kolkata, Odisha en Tadepalligudem en tevens ook naar nabijgelegen districten. De uien worden geoogst in zo'n 15000 hectare grond van het Kurnool district. Kodumur, Gonegandla, Yemmiganur, C. Belagal en Kurnool zijn grote producenten van de uien. De ui is een enorme winstmaker voor de telers die per direct geld ontvangen om andere landbouwprojecten te steunen, mits de gewassen binnen 80 dagen worden geoogst. Landbouwers die in het bezit zijn van rode grond, sparen jaarlijks onveranderlijk een stuk grond, bestemd voor uienteelt. Vele landbouwers beschouwen de ui als een 'jackpot gewas' dat hen veel winst oplevert.

Bellary Red, Agri Red en N-53 zijn de populaire uien variƫteiten met Bellary Red als de grootste ras. De aanvoer van de afgelopen dagen bereikte een piek van wel 500 ton per dag, die de handelaars en werkers op de markt engageerden in een mager seizoen. Ander koopwaar begint pas enkele weken later. Ze meenden dat de prijs van Rs. 1,100 tot Rs. 1,200 per kwintaal geen slechte koop was, maar dat landbouwers zonder beleid verlies zouden kunnen leiden in dit scenario. Ongeveer 80 kwintaal wordt geproduceerd op een akker in goede omstandigheden.

R. Jayalakshi, markt secretaris, vertelde de Hindu dat de prijzen zouden verbeteren als de kwaliteit van het koopwaar zou verbeteren. De hevige regenbuien zorgden immers voor een verminderde kwaliteit en een toegenomen vochtigheidsgraad.

Bron: thehindu.com
Publicatiedatum: