Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaans kakiseizoen: Kleinere maten en meer klasse twee

Het Spaanse kakiseizoen zal volgens de verwachtingen rond 22 september beginnen. De populariteit van de vrucht groeit elk jaar met de komst van de herfst. Grootste uitdagingen dit seizoen: de invloed van het weer op de maten en daarmee gepaard gaande toename van klasse twee producten, en de Russische boycot. Maar onderhandelingen met landen in het Midden-Oosten en Amerika moeten de exportmarkten vergroten.

"We zullen de eerste kaki's rond 22 september vermarkten als de vruchten een diep oranje kleur hebben. Die kleur geeft aan dat ze lekker zijn," vertelt Daniel Vidal van Exquisite Fruits.

In de vroege zomer werden verschillende plantages in Valencia getroffen door hagelbuien, wat het fruit beschadigde. Onlangs werd ook Castellón getroffen door hagel. "De hagel heeft geen invloed op de volumes, omdat het areaal elk jaar groeit. Er zal wel meer klasse twee product op de markt komen en de export zal moeilijker zijn doordat de Russische grenzen dicht zijn. Rusland was de markt die tweedeklasproducten accepteerde."

Door de lage neerslagcijfers zal dit seizoen meer kleine maten opleveren, verwacht Daniel. "Het is belangrijk te weten dat kaki's gezien worden als een alternatief voor een appel, daardoor is de vraag naar de medium kaki's het grootst."

Het bedrijf verkoopt de kaki's onder het Kinkaki label in onder andere Duitsland, Zwitserland en Oost-Europa. De grootste afnemer, Rusland, is weggevallen door de boycot.



"Rusland was goed voor 30% van onze verkopen. We zoeken naar alternatieve markten in Oost-Europa, onder andere Estland, Letland, Litouwen en Wit-Rusland. Hoewel die landen ook veel exporteerden naar Rusland, hebben ze ook een grote binnenlandse markt. We proberen ons aandeel in die markten te vergroten."

Rusland kan voor kaki's ook in Azerbeidzjan terecht, maar "hun kwaliteit is niet te vergelijken met de Spaanse kaki's." Ook Israël kan sharonfruit en persimmon leveren. "Gezien de moeilijkheden die Rusland zal hebben om kaki's te vinden, zullen Oost-Europese landen proberen onder het private label van een retailer toch naar Rusland te exporteren. Dat risico is voor ons te groot."



Exquisite levert ook aan de Spaanse retail, hoewel de consumptie nog laag is. "De populariteit van de kaki groeit elk jaar, net als de consumptie. Er is veel potentieel als we promotiecampagnes inzetten."

Daarnaast beginnen dit jaar onderhandelingen met Saoedi-Arabië, Dubai, Verenigde Staten en Canada. Doel is om volgend jaar ook naar deze markten te exporteren. "Dankzij de teelttechnieken en opslag mogelijkheden kunnen we het seizoen verlegen tot halverwege februari."

Meer informatie:
Daniel Vidal
Exquisite Fruits,S.L.
Plaza del Prado, 21
46701 GANDÍA (Valencia), Spain
T: +34 960 653 909
M: +34 675 549 164
daniel@exquisitefruits.com
www.exquisitefruits.com
Publicatiedatum: