Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dalende consumptie en koopkracht grootste probleem

Italië vreest slecht citrusseizoen

Volgens Cirino Scatà, salesmanager bij een belangrijke coöperatie in Calabrië ziet het aankomende Italiaanse citrusseizoen er niet goed uit. "We moeten niet onderschatten wat er tijdens het zomerfruitseizoen is gebeurt. Er waren drie problemen: overproductie, lage consumptie en een dalende koopkracht. De EU gaf geen eenduidig antwoord op deze uitdagingen. Van deze problemen staan de lage consumptie en dalende koopkracht nog fier overeind."

De gevolgen van de Russische boycot zijn volgens Scatà beperkt. Italië exporteerde relatief weinig naar Rusland. De belangrijkste citrusleveranciers van Rusland zijn volgens hem Griekenland, Turkije, Egypte, Marokko en sinds kort Pakistan. "Het zijn de indirecte gevolgen, veroorzaakt door Spanje, die een probleem gaan opleveren. De Spaanse teler moeten opzoek naar nieuwe afzetmarkten. Daarvoor zullen ze gebruikt maken van speciale aanbiedingen en promoties, wat iets weg heeft van dumpen van het citrus."

Bloedsinaasappelen (Moro/Tarocco) zullen minder last hebben van deze problemen, omdat deze sinaasappelen een andere markt bedienen.

"Sicilië moet het gebruikelijke probleem van de kleine maten het hoofd bieden. Voor clementines is de situatie gecompliceerder. De productie is niet overvloedig, maar er zijn nieuwe gaarden die in productie komen. Er lijkt een daling van 20% te zijn in het aanbod vroege rassen, terwijl de latere rassen het goed doen."

Door prijsproblemen wordt een Navel en Navelina volume onder het historisch gemiddelde verwacht.

"We zullen lijden onder de gevolgen van de dalende koopkracht en de indirecte gevolgen van de boycot."

"Het risico bestaat dat telers weer geen winst kunnen maken. Op dit moment zie ik het somber in. Handelsorganisaties moeten nadenken over manieren om de telers tegemoet te komen."
Volgens de Italiaan ligt de oplossing in een samenwerking van retailers en handel om de binnenlandse consumptie te vergroten, vooral van lokaal product. "Er is verder weinig dat we kunnen doen!"
Publicatiedatum: