Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"claims hoger dan export naar Rusland"

Steunbetalingen telers opgeschort wegens Poolse fraude

De Europese Commissie heeft de financiële steun voor telers opgeschort. Vanuit één lidstaat, volgens bronnen Polen, zijn verdacht hoge compensatie-aanvragen binnengekomen. De Commissie werkt nu aan een nieuw compensatiesysteem.

De claims zijn voor sommige producten zijn zo hoog, dat ze de totale Europese exportwaarde naar Rusland overschrijden. Een anonieme bron vertelt dat de steunvraag vanuit Polen voor komkommers en augurken meer dan 480% van de jaarlijkse EU-export naar Rusland omvat. Polen is van de Oost-Europese landen veruit de grootste exporteur naar Rusland.


Lees hier meer over de export van Polen naar Rusland.

Europa kondigde de noodsteun half augustus aan als reactie op het importverbod van Rusland op groente en fruit uit Europese landen. De EU stelde 125 miljoen euro beschikbaar om getroffen boeren te compenseren: 82 miljoen voor de appel- en perentelers en 43 miljoen voor andere producten.

In Russische media wordt bericht dat de Polen voor meer dan 100 miljoen euro aan claims hebben ingediend bij Europa

LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) betreuren het opschorten van Europese steunmaatregelen wegens dubieuze meldingen. Nederlandse telers maken zeer beperkt gebruik van de regeling, waarbij erop wordt toegezien dat meldingen volgens de regels verlopen.

,,We keuren uiteraard het misbruik van de regeling af", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. ,, We vinden dan ook dat er opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden, maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam geschoren worden. De maatregelen worden op nationaal niveau uitgevoerd en in Nederland gelden strikte controles en criteria."

In Nederland zijn tot nu toe relatief weinig aanmeldingen gedaan voor de regeling, omdat telers slechts 10 tot 15% van de kostprijs krijgen vergoed. De organisaties vinden het toch positief dat de EU-commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. ,,Bij eerdere crisissituaties bleken ze namelijk effectief te zijn. Voorkomen moet worden dat marktprijzen opnieuw instorten na de Russische boycot voor onder meer groenten en fruit uit de EU", stelt Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis.



Publicatiedatum: