Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smaak van groenten belangrijker voor kinderen dan gezonde werking

Het interesseert kleine kinderen nauwelijks dat je van spinazie sterk wordt of dat wortelen goed zijn voor de ogen. Veel belangrijker vinden zij, dat groenten lekker zijn bereid, zo is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek. Kleine kinderen gaan er van uit dat iets niet twee eigenschappen tegelijk kan hebben. Daarom kan een groente ofwel lekker, ofwel gezond zijn, legt kinderarts dr. Monika Niehaus uit. Ouders mogen de goede smaak van een voedingsmiddel echter alleen maar aanprijzen wanneer dit geloofwaardig is.

Het onderzoek verraadt ook hoe kinderen het makkelijkst hun groenten opeten. Zo raden de wetenschappers ouders aan om groenten klein te snijden, het meerdere keren aan te bieden, groentesticks met dips te serveren, groente als puree door bijvoorbeeld het favoriete pastagerecht te mengen en kinderen te prijzen voor het eten van groenten.

De Amerikaanse deskundigen uit Chicago voerden vijf onderzoeken uit met kinderen tussen de drie en vijf jaar oud. Bij alle onderzoeken lazen de onderzoekers de kinderen een verhaal van een meisje voor dat crackers of wortelen at. Soms prezen zij daarbij de positieve werking van dit eten aan. Daarna kregen de kinderen hetzelfde eten voorgeschoteld. De wetenschappers gingen daarna na hoeveel de kinderen ervan op hadden gegeten. Het bleek dat kinderen meer aten wanneer het voedingsmiddel niet als sterkmaker of goed voor de intelligentie werd aangeprezen, maar zonder commentaar op tafel werd gezet.
Publicatiedatum: