Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorspelling: China als grootste economie tegen 2024

China staat klaar om de Verenigde Staten over te nemen in het volgende decennium, als grootste economie in termen van de Amerikaanse dollar. Dat bleek uit een verslag van IHS Economics.

IHS berekende de grootte van de Chinese economie in termen van de Amerikaanse dollar, eerder dan de gelijkheid in koopkracht te gebruiken. Het is een techniek die wordt gebruikt om de relatieve waarde te berekenen van de verschillende munteenheden en die vele onderzoeksbedrijven in het verleden al hebben gehanteerd.

Vorige maand voorspelde het International Comparison Program -gesteund door de Wereldbank en de Verenigde Naties - dat China Amerika zou kunnen overtreffen vanaf dit jaar, gebaseerd op de PPP berekening. Het onderzoek plaatst China's bruto nationaal product op 87 procent van de Verenigde Staten in 2011 in vergelijking met 43 procent in 2005.

Zij die de PPP maateenheid gebruiken, argumenteren dat het een meer accurate berekening is van de levenskosten. IHS vertelde CNBC dat het verkoos om de grootte van China's economie te evalueren in termen van de dollar, omdat het een vastere maateenheid was.

"De komende 10 jaar wordt er van China's economie verwacht te bewegen in de richting van een snelle groei in consumptie, wat zowel de structuur van de nationale economie als de groei voor Asia Pacific (APAC) als regio zal verbeteren," zei Rajiv Biswas, hoofd economist voor Aziƫ bij IHS Economics.

Deze toename in uitgaven door de consument zal ervoor zorgen dat China's bruto nationaal product $28.25 triljoen zal bereiken tegen 2024 tegenover hun huidige $10 triljoen, groter dan de $27.31 triljoen die voorspeld worden voor Verenigde Staten, zei het onderzoeksbedrijf. Het bruto nationaal product van de Verenigde Staten staat momenteel op $17.4 triljoen. 

"Als we een globaal economisch beeld zouden nemen, zal in 2025 China's economie een nog grotere rol spelen als de sleutel van de globale handel en investeringen," zei Biswas. Daar voegde hij nog aan toe dat China's bijdrage tot het bruto nationaal product van de hele wereld belooft te stijgen van 12 procent in 2013 tot 20 procent tegen 2025.

De snelle stijging in consumptie zal de Chinese consumentenmarkt waarschijnlijk doen stijgen tot $10.3 triljoen tegen 2023, 3 keer zo groot als Japan dus, die $3.7 triljoen zal behalen, zei IHS.

Terwijl vele andere onderzoeksbedrijven het eens zijn over het feit dat China uiteindelijk de Amerikaanse economie zal overnemen, verschillen ze wel in hun voorspellingen op vlak van timing. Een nieuwspublicatie in The Economist, gebaseerd in London voorspelt dat China de grootste economie zal worden tegen 2021, terwijl de Londense Centre for Economic and Business Research 2028 voorspelt.

De impact van de snelle expansie in de Chinese economie heeft zijn effecten in heel Asia Pacific. Een sleutelsector is het toerisme. De uitgaven in Chinees toerisme zijn met 26 procent gestegen in 2013 tot zelfs $129 biljoen, waardoor China wereldwijd de grootste bron is van uitgaven in toerisme, volgens date van de Verenigde Naties.

Thailand in het bijzonder heeft voordelen gehaald uit toeristische bezoeken aan China met een stijging tot 68.8 procent in 2013 in vergelijking met 2012 toen het 4.7 miljoen bezoekers had.
Publicatiedatum: