Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer zware paddenstoelvergiftigingen in Duitsland

Het aantal zware paddenstoelvergiftigingen in Duitsland is in het afgelopen jaar gestegen, meldt de Duitse website Proplanta.de. In 2013 werden er volgens informatie van het Duitse ziekenfonds DAK 34 gevallen in het ziekenhuis behandeld, zo'n 41% meer dan in het voorgaande jaar. De meeste paddenstoelverzamelaars belandden in deelstaat Bayern in het ziekenhuis. Hier werden negen gevallen geregistreerd, vier minder dan in 2012.

Volgens DAK-arts Elisabeth Thomas gaan steeds meer mensen zelf op zoek naar cantharellen, eetbare kastanjes of champignons. "Vooral in Zuid-Duitsland waren veel mensen lange tijd bang dat paddenstoelen radioactief belast zouden kunnen zijn - een gevolg van de Tsjernobyl-ramp. Deze vrees verdwijnt nu langzaam."

Paddenstoelenboeken of fora op internet zijn echter niet voldoende om paddenstoelen duidelijk te kunnen benoemen, zo waarschuwt Thomas. "Zeer veel paddenstoelen hebben giftige dubbelgangers." Zo lijkt de lekkere champignon sprekend op de dodelijk giftige knolamaniet. "Ik kan onervaren verzamelaars alleen maar aanraden om zeer voorzichtig te zijn."

Wie na het eten van paddenstoelen last krijgt van misselijkheid, diarree of braken moet direct medische hulp inroepen.
Publicatiedatum: