Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappel twee weken in het zonnetje bij de Pieperboetiek in Amsterdam

Nederland is een land van aardappeleters. Gekookt, gestampt, gebakken of gefrituurd: de pieper is het symbool van de Hollandse pot. In de supermarkt vind je de laatste tijd nog maar enkele soorten, een kruimige en vastkokende aardappel. Terwijl op onze akkers ontelbaar veel rassen in alle kleuren, maten en smaken worden verbouwd!

Daarom openen wij op vrijdag 26 september ergens in Amsterdam de Pieperboetiek. In deze pop-up winkel zullen 30 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten te koop zijn. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gewonere soorten zoals Allians en frietaardappel Agria.

Twee weken lang is hier Ɣlles over de aardappel te vinden: van aardappel-geschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips. De winkel is een ontmoetingsplek voor boeren en burgers en een expositieruimte voor aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeƫerders en aardappelbakkers. We houden een patatdebat, een lezing over de rol van de aardappel in de geschiedenis van Amsterdam en organiseren een aardappeldiner.



Met de winkel verkleinen we de kloof tussen de stad en het platteland. Welke Amsterdammer kent nog een boer? We laten zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer en een beter product voor de consument. De boer komt eindelijk terug de stad in! Stadsbewoners kunnen vragen stellen en de boer laten weten wat ze van zijn product vinden.

De Pieperboetiek is een idee van Krispijn van den Dries, biologisch-dynamisch akkerbouwer in de Noordoostpolder. Krispijn is naast aardappelliefhebber ook een beetje activist. Twee jaar geleden stortte hij zesduizend kilo aardappels op de Dam, omdat hij door de te lage marktprijs zijn piepers letterlijk alleen aan de straatstenen kwijt kon. Omdat het werk op de boerderij ook gewoon doorgaat, werkt Krispijn samen met stadsboer en journalist Felicia Alberding en jongeren van de Youth Food Movement. Samen willen zij zich inzetten voor een eerlijker voedselsysteem en betere verhoudingen tussen stad en platteland.

In het kort:

Locatie? Nog niet bekend. Ergens in Amsterdam
Wanneer? Van 26 september t/m 11 oktober 2014
Facebook? Weetjes en nieuws delen we via Facebook.com/Pieperboetiek
Twitter? @krispijnvd3s en @alberding #pieperboetiek
Website? www.bioromeo.nl
Wat kost het? De winkel en evenementen (tenzij vooraf anders aangegeven) zijn gratis te bezoeken. De aardappels zullen te koop zijn tegen een eerlijke prijs voor boer en eter.
Publicatiedatum: