Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spinazie: wondermiddel bij eetbuien en gewichtsverlies

Het eten van spinazie verhindert de zin naar meer voedsel, waardoor het verhindert dat je je overeet en het helpt bij gewichtsverlies. Een nieuwe studie toont aan dat spinazie dus kan functioneren als een oplossing bij dit probleem. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Lund in Zweden.

"Onze analyses tonen aan dat als je een drankje met thylakoiden nuttigt voor het ontbijt, ervoor kan zorgen dat hunkeringen naar meer voedsel uitblijven en je een verzadigd gevoel krijgt." zei Charlotte Erlanson-Albertsson, Professor Geneeskunde en Fysiologische Chemie aan de Universiteit van Lund, in een persbericht.

De studie die 3 maanden duurde, werd uitgevoerd op 38 zwaarlijvige vrouwen. De deelnemers moesten dagelijks voor het ontbijt een glas groen sap drinken. De helft van de deelnemers kreeg 5 gram spinazie extracten in het drankje voorgeschoteld, terwijl de andere deelnemers een placebo kregen. Dat gebeurde zonder dat ze wisten wat ze eigenlijk aan het drinken waren. Naast het drankje kregen ze ook instructies om een gebalanceerd eetpatroon te hanteren, waarbij ze 3 hoofdmaaltijden per dag kregen en ze niet op andere diĆ«ten mochten overgaan. 

"De gecontroleerde groep verloor in de studie een gemiddelde van 3.5 kg per persoon, terwijl de groep die thykaloiden (de spinazie bestanddelen) kreeg 5 kg verloor. Diezelfde groep vond het trouwens ook makkelijker om zich te houden aan het patroon van 3 maaltijden per dag --en ze ervoeren daarbij geen andere hunkeringen naar meer voedsel of ongezonde snacks," zei Charlotte Erlanson-Albertsson.

Onderzoekers merkten op dat spinazie zulke thylakoiden bevat die de productie versterken van lusthormonen door het lichaam en ook de hedonistische honger stillen, die lijdt tot een betere controle van de appetijt, gezondere eetgewoonten en een beter gewichtsverlies. Het vermindert de hedonistische honger tot wel 95 procent en versterkt het gewichtsverlies met zelfs 43 procent. 

"Het gaat over het tijdsgebruik dat ons lichaam nodig heeft voor het verteren van voedsel. Er is niets mis met ons spijsverteringsstelsel, maar het werkt simpelweg niet goed meer door het moderne 'voorgekauwde' voedsel. De thylakoiden verbeteren de vertering en zorgen ervoor dat ze langzamer gebeurt waardoor we een verzadigd gevoel krijgen. Dit betekent dat we ons kunnen houden aan een dieet dat voor ons lichaam bestemd is, zonder dat we daarvoor behoefte krijgen aan snacks en nutteloze producten zoals zoetigheden, chips et cetera," zei Charlotte Erlanson-Albertsson.
Publicatiedatum: