Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Is product uit de markt nemen wel afdoende?"

REO Veiling had deze winter meer ingezet op Russische markt

Tholen - De REO Veiling was deze winter goed op weg om meer naar Rusland te exporteren. Volgens commercieel directeur Dominiek Keersebilck komen deze inspanningen nu tot stilstand. "We hadden de voorbije winter meer ingezet richting de Russische markt. Door het zachte weer waren de prijzen voor prei laag en werd het product voor deze markt interessant. Samen met de Vlaamse exportsector deden we inspanningen om meer volume prei die kant op te sturen. Die moeite wordt nu teniet gedaan."

Weersgevoelig
De afgelopen weken is er weer hersft- en winterprei aangevoerd bij de veiling. "De productie leek eerder op het seizoen wat voor te liggen op schema, maar door de overvloedige regen en het koudere weer van de laatste weken in heel wat productiegebieden in Europa zien we terug wat evenwicht in de markt komen. Het is nog vroeg om veel uitspraken te doen over de volumes en prijsvorming van de prei voor de komende herfst en winter. Weet trouwens dat prei bijzonder weersgevoelig is wat zijn prijsvorming betreft."



Negatief effect
Paul Demyttenaere, algemeen directeur, voegt toe: "Ook voor de REO Veiling is de Russische markt belangrijk. Het was immers het uitlaatventiel 'par excellence' voor het surplus aan groenten op de Europese markt. Dit betekent dat het niet alleen zorgt voor de export van een aantal producten (tomaat, peren, paprika, appelen en sluitkolen), maar dat het omwille van de substitutie ook de prijsvorming van de meeste andere verse groenten ondersteunt. Witloof en prei zullen hoe dan ook een negatief effect ondervinden van het Russische embargo als straks alle Zuid-Europese vruchtgroenten gaan wegen op onze traditionele afzetmarkten. Het blijft dus bang afwachten hoe de Russische boycot van verse groenten en fruit verder gaat evolueren. Europa neemt maatregelen door product uit de markt te nemen. De vraag is echter of dit afdoende is om binnen Europa een correcte prijsvorming te krijgen voor alle verse groenten en fruit. De vraag dringt zich op in hoeverre een vorm van 'braaklegging' op Europees niveau bij groenten niet zinvoller kan zijn om onze markt, die door een politieke beslissing ontwricht is, terug in evenwicht te brengen. Onze producenten hebben immers recht op een eerlijke en correcte prijsvorming en worden nu geconfronteerd met een negatieve marge", besluit Demyttenaere.

Voor meer informatie:
REO Veiling
Dominiek Keersebilck
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
Tel: +32-51231206
Fax: +32-51231289
www.reo.be