Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ori Porat, paprikateler in Israël:

"“Dagprijzen nog steeds leidend bij paprika-export naar Holland en Rusland"

Op dit moment gaat de Israëlische tuinbouw door een moeilijke periode. Veel telers zien zich genoodzaakt de deuren te sluiten. Dat geldt niet voor Ori Porat. Dankzij een duidelijke focus op kwaliteit geniet zijn product een constante vraag vanuit Europa. Samenwerking en rassenkeuze zijn twee belangrijke succesfactoren.

Al meer dan dertig jaar teelt Ori Porat paprika's in Israël. Een land dat dankzij het subtropische klimaat juist tijdens de wintermaanden vruchtgroenten produceert voor met name Noord- en Centraal-Europa. Het kennis en kwaliteitsniveau in Israël is hoog, toch zitten veel telers in een dip. Volgens Rijk Zwaan areamanager Ahmet Tunali is dit vooral te wijten aan een uiteengevallen aanbod door het faillissement van 's lands grootste exportorganisatie Agrexco zes jaar terug. "Toen versplinterde de markt en verloor het aan slagkracht. Ori begreep dat hij moest samenwerken om te overleven. Hij startte een partnerschap met collega Eldad Kruk en samen richtten ze het exportbedrijf Damka op."


Ori Porat: "We telen en verhandelen geblokte types in alle kleuren. En vanwege de fijnere maten speciaal geschikt voor de Engelse markt."

Innovatief assortiment
Damka handelt puur in paprika. Samen bezitten de telers een productieareaal van 40 hectare, aanvullend contracteren ze andere telers. Totaal hebben ze 100 hectare paprika staan. "Allemaal geblokte types in alle kleuren", vertelt Ori. "Daarbij zetten we hoog in op kwaliteit. Een goed overwogen rassenkeuze is dan essentieel. Via Rijk Zwaan beproeven we veel nieuwkomers. Op die manier kunnen we onze internationale afnemers altijd een goed en innovatief product aanbieden. Dat wordt gewaardeerd, vooral door Engelse retailers. In supermarkten als Tesco, Sainsbury's, Waitrose en Asda zien we onze paprika's in de schappen terug."

Klasse 1
"Voor geel telen we momenteel Saramba RZ en voor oranje Arancia RZ. Beide rassen blinken uit in uniformiteit en daardoor halen we een hoog percentage klasse 1. Verder zijn vooral de productiviteit en de houdbaarheid erg goed. Dit laatste is nog wel eens een zwak punt bij concurrentrassen. Onze paprika's lenen zich uitstekend voor flowpack verpakking en vanwege de fijnere maten zijn ze specifiek geschikt voor de Engelse markt. Maar we exporteren ook veel naar Rusland, Duitsland en de Verenigde Staten."

Contract vs daghandel
Damka verhandelt de paprika's op twee verschillende manieren. Ori: "Grote
retailbedrijven geven de voorkeur aan contracten. Doen we bijvoorbeeld zaken met Engeland, dan hanteren we een vaste prijs. Voor veel Israëlische telers is dit een probleem, ze zijn niet gewend aan deze werkwijze. Zij geloven van oudsher meer in daghandel. Trouwens, dagprijzen zijn nog steeds leidend bij de export naar Holland en Rusland. De toekomst? Wij hopen onze relaties verder te intensiveren. De uitdaging is om aan elk land een passend antwoord te leveren; elke supermarkt het gewenste product. Specialties gaan daarin een belangrijkere rol spelen. Maar ook hiervoor geldt: kwaliteit staat altijd voorop."

Bron: Chain magazine Rijk Zwaan

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan

www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: