Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andy Hall

Europese voedingsbedrijven protesteren tegen aanklachten Thais voedingsbedrijf

Een groep grote Europese bedrijven heeft zich aangesloten bij het internationale protest tegen de rechtszaken tegen de Britse activist Andy Hall in Thailand. Thaise bedrijven hebben zowel civiele als strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen de mensenrechtenonderzoeker, die werkt voor de groep Finnwatch. Andy Hall deed onderzoek naar de werkomstandigheden van migranten in de voedingssector van het land. In deze hoedanigheid documenteerde hij verschillende overtredingen van de arbeidsrechten van migranten. Zo beschuldigde hij een fabriek van Natural Fruits van gedwongen arbeid, kinderarbeid, lage lonen en te lange werkdagen. De beschuldigingen werden beantwoord met een razernij aan aanklachten.

Internationale groothandel United Nordic noemt de rechtszaken, die door Thailands Natural Fruit Company werden aangespannen, een "negatieve ontwikkeling" en roept op tot "een constructieve dialoog met de organisatie en het maatschappelijk middenveld."

Verschijning voor de rechtbank binnenkort
Andy Hall moet op 2 september voor de rechter verschijnen voor een lasteraanklacht voor een interview dat hij aan Al Jazeera gaf. United Fruit eist daarnaast $10 miljoen (€7,6 mln) schadevergoeding. Finnwatch noemt de aanklachten "niet alleen ongegrond, maar ook onderdeel van een bredere poging om mensenrechtenactiviteiten en de vrijheid van meningsuiting in Thailand te beperken."

Bijna 100 internationale en nationale arbeids- en rechtengroeperingen hebben gelobbyd bij de Thai Pineapple Industry Association om Natural Fruit in toom te houden. Tot nu toe heeft de TPIA alleen maar gedreigd met meer aanklachten. Finnwatch zegt de Europese voedingssector op de hoogte te houden van ontwikkelingen.

Bron: dw.de
Publicatiedatum: