Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage prijzen voor Italiaanse aardappelen

De aardappelmarkt in Italië kampt met lage prijzen en overvloedige volumes. De situatie wordt verergerd door de Franse teelt en de Russische boycot en het grotere volume.

"Het is een moeilijk jaar. Telers krijgen 25-30 cent per kilo, terwijl productiekosten tussen de 20-24 cent per kilo liggen. De verkoopprijs zou dan tussen de 90 cent en een euro zijn, helemaal omdat een kilo aardappelen vijf mensen voedt. Er zijn echter ook situaties waarin op het veld verkocht wordt voor 10-12 cent per kilo," legt Roberto Piazza, directeur van FedagroMercati in Bologna uit.

De oorzaak ligt deels in de het grotere volume, 5-6% meer dan vorig jaar. Andere oorzaken zijn de Russische boycot en Franse concurrentie.


Aardappelen bij een Franse retailer.

"Rusland is normaal een grote markt. Door de boycot worden de aardappelen tegen lagere tarieven aangeboden of aan de industrie geleverd."

Daarnaast is er de Franse concurrentie. "In Italië zijn vooral kleine aardappeltelers met een areaal van 7-8 ha te vinden. In Frankrijk is het areaal doorgaans 50-100 ha, waardoor de productiekosten veel lager zijn. Frankrijk exporteert jaarlijks 500.000-600.000 ton naar Italië tegen concurrerende prijzen."

De Italianen zoeken naar nieuwe markten om het overaanbod te beperken. Daarbij zijn de ogen gericht op Marokko, Libië, Egypte en Israël, die alleen vroege aardappelen produceren.

Meer informatie:
FedagroMercati Bologna
Via Paolo Canali, 1
Bologna c/o Caab – Centro Agro Alimentare Bologna
Tel: (+39) 051/2863151
Fax: (+39) 051/2863160
Email: fedagromercati@gmail.com
Publicatiedatum: