Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense druiven niet meer winstgevend

Druiventelers in Chili verliezen terrein ten opzichte van concurrenten doordat de winstgevendheid van de productie daalt en de concurrentiepositie onder druk staat.

De oorzaak ligt niet in de teeltomstandigheden. Het klimaat is gunstig, de bodem vruchtbaar en het productmanagement goed. De oorzaak licht volgens de Chileense fruittelers federatie Fedefruta aan de leeftijd van de ranken, het beperkte aantal beschikbare arbeiders en toenemende kosten.

Energie- en arbeidskosten, die normaal 60% van de productiekosten vertegenwoordigden, zijn gestegen tot 90% van de productiekosten. Daarnaast heeft de lage dollarkoers van de afgelopen jaren de concurrentiekracht van de druiven met 30% verminderd.

De winstgevendheid van de telers is sterk gedaald doordat een groot deel van de 53.000 ha druiven in Atacama en El Maule op leeftijd zijn. Daardoor zijn de oogstvolumes en kwaliteit te laag.

Tussen 1998 en 2003 groeide de export met 44%, in de volgende vijf jaar tot 2008 groeide de export met 18%. Sinds 2008 ligt het groei percentage rond de 2% en tussen 2013 en 2014 daalde de export zelfs, onder andere door vorstschade. Fedefruta heeft een onderzoekscommissie aangesteld die met oplossingen moet komen.

bron: Fresh Fruit Portal

Publicatiedatum: