Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polen wijken met hun appelen uit naar Canada

Zwitserland legt Rusland meer sancties op

Nu de stroom van berichten over Russische militairen die opereren in Oekraïne steeds groter wordt en verschillende organisaties satellietbeelden tonen waarop Russische militaire activiteit in Oost-Oekraïne te zien zou zijn, overwegen de EU en Amerika de sancties uit te breiden. Rusland reageerde al met een vooraankondiging dat er een reactie komt als het Westen extra sancties oplegt. Opvallend is dat Zwitserland besloot meer sancties op te leggen aan de Russen, terwijl de Zwitserse banken veel Russisch kapitaal hebben. Rusland blijft zoeken naar nieuwe leveranciers en richt haar oog onder andere op de ASEAN. Daarnaast zou het verdrag tussen de EU en Oekraïne een einde gemaakt hebben aan het non-GMO beleid van de Oekraïners.

Compensatie Nederland
Voor de Nederlandse telers heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een lijst met vergoedingen vrijgegeven. Appeltelers krijgen maximaal 13,22 euro per 100 kilo. Voor perentelers is dat 12,59 euro. Tomaten- en bloemkooltelers kunnen maximaal 7,25 en 10,52 euro vergoeding per 100 kilo krijgen. Voor de andere producten die op de interventielijst staan, zijn nog geen compensaties bekend. Staatssecretaris Dijksma pleitte in Brussel voor een uitbreiding van de lijst, maar daar is nog geen beslissing over genomen.

Belgische telers ontmoeten Eurocommissaris
De Belgische veiling Haspengouw werd bezocht door Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht. Hij ging in gesprek met Belgische telers over de compensaties en de beslissingen die genomen zijn. De Gucht verwacht geen snelle oplossing van het conflict, maar kon de telers wel vertellen dat naast de 125 miljoen euro die de EC uittrekt voor ondersteuning, het landbouwcrisisbudget nog onaangeroerd is. In dat potje zit nog ruim 400 miljoen euro. De Commissaris kon geen grote beloften doen en niet alle zorgen van de telers wegnemen. Wel richt de EC haar blik op de Amerikaanse markt. Er wordt gewerkt aan een vrijhandelsakkoord met Canada en de EC dringt er bij de Verenigde Staten op aan de grenzen open te stellen voor Europese producten, omdat Europa harder getroffen wordt door de boycot.

Polen gaat zelf naar Canada
De Poolse ambassadeur in Canada bleef echter niet wachten op het handelsakkoord tussen de EU en Canada. Hij overlegde eerder deze week met de Canadese Food Inspection Agency en kreeg de belofte dat Canada meer haast zal maken met het certificeringsproces van Poolse appelen. Met het certificaat kunnen de appelen naar Canada geëxporteerd worden. Daarnaast staan de Canadezen welwillend tegenover een akkoord over andere agrarische producten. Overigens zijn de onderhandelingen tussen Polen en Canada al in 2012 begonnen.

EU-compensatie niet genoeg?
Volgens de Europese lobbygroep Copa-Cogeca hebben de Europese telers meer steun nodig van de EU om nieuwe markten te betreden. Volgens Copa-Cogeca is het compensatiebudget van de EU niet voldoende, omdat er prijsdalingen tot 50% gerapporteerd worden.

Europese hardfruittelers gaan een extra moeilijk seizoen tegemoet. De Interpoma beschrijft de drie uitdagingen: in de eerste plaats een overvloedige appeloogst in vrijwel heel Europa. Daarnaast ligt er nog veel hardfruit in opslag van het vorige seizoen. In combinatie met de Russische boycot krijgen de appeltelers het daardoor driedubbel moeilijk.

Zwitserland kiest voor Europa…
Het land had al een verbod op handel in wapens en producten, die voor militaire en civiele doeleinden gebruikt kunnen worden: zogenaamde 'dual use products'. De nieuwe sancties zijn financieel en technisch. Russische banken hebben een autorisatie nodig om financiële middelen uit Zwitserland te kunnen krijgen. De maatregelen gelden echter niet voor de klanten van de banken, mits de klanten niet uit naam van de bank zaken doen. Daarnaast mogen de Zwitserse financiële tussenpersonen geen nieuwe zaken opzetten met 11 Russen en Oekraïners. Welke namen precies op de lijst staan, is niet duidelijk. Ook heeft het land de export van materiaal voor de olie- en gasboringen in Rusland aan banden gelegd. De Zwitserse regering bevestigde nogmaals niet mee te willen werken aan het omzeilen van de Russische boycot van groenten en fruit.

…maar is nauw verweven met Rusland
Het Alpenland zit tussen twee vuren. Aan de ene kant wil het haar neutraliteit behouden. Aan de andere kant hebben vooral EU-landen kritiek op de positie die Zwitserland inneemt.
Maar er speelt meer. Zwitserland en Rusland zijn economisch nauw met elkaar verbonden. De Russen hebben volgens schattingen 15 miljard dollar geïnvesteerd in de Zwitserse banken. Daar komt nog bij dat 75% van de Russische olie en 66% van het Russische graan in Genève verhandeld wordt: een internationale marktplaats voor grondstoffen.

Rusland reageerde teleurgesteld op de stappen van de Zwitsers. Het Kremlin trekt de neutraliteit van het Alpenland in twijfel, maar is vooralsnog niet van plan tegensancties op te leggen. Zwitserse kaas, horloges en chocola mogen gewoon geëxporteerd worden. Wel verwachten de Russen dat de zakenmensen zullen reageren en wellicht hun kapitaal zullen verplaatsen.

Rusland kijkt naar Azië
In Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar bezocht de Russische minister van Economische Zaken een vergadering van ASEAN, de Association of Southeast Asion Nations. De Russen willen de import van voedingsmiddelen uit deze Aziatische landen verhogen om de geboycotte producten te vervangen. Vorig jaar verhandelden Rusland en de tien lidstaten van de ASEAN voor 17,5 miljard dollar. "We kennen de hoge kwaliteitsstandaard van jullie producten en we verwelkomen jullie producten in Rusland," zei de minister tegen de aanwezigen.
Rusland wil de investeringen in deze Aziatische landen flink opschroeven. Op dit moment investeerde Rusland voor 1,6 miljard dollar in de lidstaten. Het land heeft plannen om 20 miljard dollar te investeren in een project in Vietnam en 7 miljard in een project in Indonesië.

De douane tussen Kirgizië en Kazachstan en Rusland heeft een 'spoedlijn' geopend voor vergankelijke producten uit Kirgizië, zoals aardbeien en frambozen. De Russen werken aan een ongeremde doorgang van agrarische producten door Kazachstan voor de Russische markt.

Russen wachten op Grieks fruit
De Russische voedsel- en warenautoriteit zegt dat Griekenland de export naar Rusland kan herstellen zodra de sancties zijn opgeheven. De autoriteit wil in contact blijven met de Grieken zodat wanneer de grenzen open gaan de Grieken zonder vertraging kunnen exporteren. Hoewel Turkije genoemd wordt als vervanger voor Griekenland, verwacht de autoriteit dat de Grieken na de boycot hun oude positie weer kunnen innemen. Voor andere landen ligt dat anders: "Voor sommige landen is het vrijwel onmogelijk om hun oude positie in de Russische markt weer in te nemen."

Maar vooralsnog blijft de Russische grens ook voor de Grieken gesloten en verwachten Griekse handelaren dat grote volumes perziken op de binnenlandse markt zullen komen. Handelaren verwachten "de best mogelijke prijzen en gunstige omstandigheden voor de producenten."

Hoge verwachtingen bij Tartaren
De Tartaren in de Russische deelrepubliek Tartarstan verwachten dat de vraag vanuit de retail naar hun producten zal toenemen door de sancties. De Tartaren ruiken een kans om hun producten in heel Rusland onder de aandacht te brengen. Er zouden al onderhandelingen zijn met supermarktketens Auchan en Magnit.

Investering in bewerkte AGF en misstanden in kassen
In de regio Belgorod overweegt Company Morozko een investering in het opzetten van een lijn voor bewerkte en diepvriesgroenten. Het complex zou tot 15.000 ton per jaar kunnen verwerken, met name broccoli, sperziebonen, uien en aardappelen. In eerste instantie werd gekeken naar lokale telers voor de aanvoer, maar die is te laag. Daarom heeft het bedrijf een eigen teelt opgezet met een areaal van 80 ha, volgend jaar moet dat gegroeid zijn naar 1000 ha.

De Russische voedsel- en warenautoriteit ontdekte in een kassencomplex in Sverdlovsk ernstige overtredingen van de regels. De inspectie ontdekte onder andere dat de kunstmest in de open lucht, naast de komkommers en tomaten lag opgeslagen. In een andere kas bleek dat een chemisch middel op twee meter van het waterreservoir vermengd werd. Daarnaast werden ongecertificeerde zaden gebruikt.

Oekraïne haalt GM-gewassen binnen?
De internationale onderzoeksorganisatie Oakland Institute onderzocht de deal die Oekraïne sloot met de EU en verschillende andere internationale instituten. Naast de geopolitieke aspecten die spelen in het conflict wijzen de onderzoekers op een regel uit de overeenkomst met de EU die gevolgen kan hebben voor de Oekraïense agrarische sector; beide partijen zullen samenwerken om het gebruikt van biotechnologie te vergroten. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het gebruik van genetische gemodificeerde gewassen (GM) wordt toegestaan, terwijl het gebruik van deze gewassen voorheen verboden was in Oekraïne. Deze maatregel zou Westerse bedrijven een voordeel geven.
Daarnaast gaat de Oekraïense regering akkoord met zware bezuinigingen en hervormingen in ruil voor financiële middelen van het IMF en de Wereldbank, waardoor de economie structureel verandert. Dat is het directe gevolg van het akkoord dat de nieuwe regering van Oekraïne sloot. De vorige regering verkoos de deal met Rusland, maar moest na protesten het veld ruimen.