Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase druiven maken come-back op Europese markt

Bijna vier jaar nadat ze door de Europese Unie werden geweigerd op grond van residuen van beschermingsmiddelen, beginnen Indiase druiven hun weg weer te vinden naar Europese kopers. In het seizoen 2014 exporteerden Indiase handelaren een record van 19,2 miljoen ton druiven, naar ongeveer 94 landen. Europa en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigden samen het grootste deel, met 65.000 ton. Vorig jaar bedroeg de export ongeveer 17,2 miljoen ton.

Jagannath Khapre, voorzitter van All India Grape Exporters Association, zei dat het residuprobleem de laatste jaren is opgelost door Indiase exporteurs. De druivenexport naar de EU kwam in 2010-11 neer op 22.000 ton, door het beschermingsmiddelenprobleem. Geleidelijk aan steeg de export tot 56.000 ton in 2012-13. In 2010 stopte de EU de druivenimport vanuit India, omdat het een overmatig chemicaliëngebruik aantrof. Ongeveer 40.000 ton druiven (ter waarde van 37,6 miljoen euro) die naar verschillende Europese landen werd verscheept, werd stopgezet omdat de druiven het maximum residuniveau overschreden met chlormequatchloride, een plantgroeiregulator.

In 2009 kwam de EU met een nieuwe regelgeving inzake beschermingsmiddelen: de bewakingsgrens werd verhoogd van 98 tot 167. Zich niet bewust van de veranderde regels, werden Indiase exporteurs die niet aan de nieuwe eisen voldeden, geweigerd. Meer dan 90% van de druiven kwamen uit Maharashtra en de rest uit Andhra Pradesh.

Volgens Khapre voerden overheidslaboratoria later meerdere tests uit en vonden ze geen residugehalte op de druiven: de producten zouden dus geschikt zijn voor de Europese markten. Een aantal exporteurs werd echter beïnvloed door de afwijzing en was zich niet bewust van de veranderingen. Het duurde even voordat de handel normaliseerde. Indiase druiven moeten nu zeven laboratoriumtests doorstaan alvorens in aanmerking te komen voor de Europese markten.

Volgens tuinbouwambtenaren worden druiven nu gecontroleerd op residuen van 173 moleculen. Nieuwe markten zoals Rusland en China hebben geleid tot een algemene groei van de druivenexport. De laatste twee jaar is de druivenexport naar Rusland gestegen. Dit jaar zou de export naar Rusland in volume verdubbelen, vergeleken met vorig jaar. Vanaf februari 2015 zullen Indiase druiven ook naar Japanse kopers gaan.
Publicatiedatum: