Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michael Kester, directeur Syngenta Nederland

"Nee, een paprika is geen uitvinding"

"Vele consumenten beseffen het niet, maar de land- en tuinbouw is een hoogtechnologische sector geworden, waar dankzij vakmanschap van telers, creativiteit van mensen en kennis van specialisten voortdurend betere producten op de markt komen", vindt Michael Kester, directeur van Syngenta Nederland.

"Zo zijn wetenschappers van Syngenta in Nederland er in geslaagd een nieuwe resistentie tegen insecten te ontwikkelen voor paprika's. Hierdoor worden de planten beschermd tegen schadelijke insecten zoals witte vlieg en trips die ernstige zuigschade veroorzaken en virusinfecties kunnen verspreiden. Deze resistentie versterkt de gangbare biologische bestrijding in paprika's en vermindert de noodzaak om het gewas alsnog met insecticiden te behandelen. De innovatie vormt dus een belangrijke bijdrage van Syngenta aan de duurzaamheid in de paprikateelt.



Maar niet iedereen is daar blij mee. Bionext, de organisatie voor biologische producenten, voert een harde campagne tegen de bescherming van deze innovatie door middel van een patent. Bionext wil dat alle andere veredelaars zo maar kosteloos de nieuwe resistentie kunnen overnemen.

Dat getuigt van kortzichtigheid. Het onderzoek dat Syngenta deed om de nieuwe planteigenschap in kaart te brengen en bruikbaar te maken voor de teelt van paprika's was namelijk erg ingewikkeld en kostbaar. Het duurde ruim 15 jaar om tot de doorbraak te komen. Het was dan ook een risicovolle investering. Net zoals innovatieve bedrijven in andere sectoren dient Syngenta dus de mogelijkheid te hebben om deze aanzienlijke kosten terug te verdienen. Een tijdelijke bescherming door middel van een patent is daar het juiste middel voor. Het stelt innovatieve bedrijven in staat om nieuw onderzoek te financieren naar andere gunstige planteigenschappen bestemd voor telers en consumenten.

Bionext stelt de zaken verkeerd voor. Er is namelijk helemaal geen patent op paprika, noch op de planten, vruchten of kleur. Uitsluitend de geheel nieuwe kennis om de resistentie in een commercieel ras in te bouwen is beschermd. Het klopt ook niet dat andere veredelaars geen gebruik zouden mogen maken van deze eigenschap: Syngenta heeft de nieuwe biologische resistentie namelijk nu al toegankelijk gemaakt voor andere veredelaars via een licentie tegen een redelijke vergoeding (zie www.traitability.com).

Als we in Nederland willen dat vernieuwend onderzoek naar baanbrekende planteigenschappen ook in de toekomst mogelijk blijft, dan moeten we er voor zorgen dat dit onderzoek niet zo maar op straat wordt gegooid en investeringen in kennis dus ondermijnd worden. Nederland zou als voorloper in de plantwetenschappen dergelijk baanbrekend onderzoek juist moeten stimuleren. Een redelijke vergoeding vragen voor dit soort innovaties is dan ook perfect verdedigbaar en in het belang van de hele land- en tuinbouw."

Michael Kester, directeur Syngenta Nederland

Publicatiedatum: