Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn Vogelaar, Fruvo:

"Chinese markt heeft veel potentie, maar vult niet Russische vraag even op"

Tholen - Het nieuwe hardfruitseizoen heeft weer zijn intrede gedaan. Ook bij Fruvo in Krabbendijke wordt er weer hardfruit - van het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures en andere telers - gekoeld, gesorteerd en verpakt voor de afzet in binnen- en buitenland. De verhouding bij Fruvo is ongeveer driekwart peren en een kwart appelen. Hiervoor beschikt het bedrijf over een geconditioneerde opslagcapaciteit van ruim 7 miljoen kilo.

De Russische boycot, die begin augustus werd afgekondigd, had direct invloed op het bedrijf. "We hadden een paar auto's onderweg naar Rusland en die zijn allemaal teruggekomen. Ze zijn weliswaar naar een ander land verkocht, maar dat had wel effect op de prijsvorming", vertelt Martijn Vogelaar. "Maar ook de Russische klanten vallen in één keer droog. Wij mogen dan een probleem hebben, zij hebben dat net zo goed. Er worden wel mogelijkheden gezocht om het fruit via andere landen binnen te krijgen, maar dat is niet direct geregeld."

"Het nieuwe seizoen zal spannend worden, maar ik ben van nature niet pessimistisch. Er komen ook weer nieuwe markten bij, alleen kost dat even tijd", vertelt Martijn. Gisteren nog bezocht een Chinese overheidsdelegatie onder andere een teler die aan Fruvo levert om te controleren of er voldoende invulling is gegeven aan de strikte voorwaarden van het exportprotocol. "China is een gigantische markt, maar ik heb niet de illusie dat we gelijk de Chinese markt gaan veroveren. Dat zal jaren kosten om wat op te bouwen. Let wel, vorig jaar ging er in het hele jaar net zoveel peren naar China als we in twee weken naar Rusland exporteerden."

"Ons voordeel is dat we met 150 hectare eigen teelt een bepaalde schaalgrootte hebben en ook zelf alles verkopen. Dat doen we van Noord-Europa tot Noord-Afrika en van Ierland tot het Oostblok. Rusland was weliswaar één van de grotere afnemers, maar we zijn er niet afhankelijk van. Vooralsnog zien we het seizoen met vertrouwen tegemoet. We zijn volop in de peren bezig en ook de appelpluk is gestart."

Voor meer informatie:
Martijn Vogelaar
Fruvo
Oude Rijksweg 10A
4413 NK Krabbendijke
T:+31(0)113503183
F:+31(0)113503016
info@fruvo.nl
www.fruvo.nl