Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Liesbeth de Waal, Agridor: gevolgen boycot voor andere branches spannender

"Je blijft als exporteur altijd afhankelijk van de oogstresultaten"

Tholen - De Russische markt voor consumptie-aardappelen is al een jaar gesloten. Nu ook de andere groenten en fruit uit EU-landen door Rusland werden geboycot, is de aandacht voor de exportstop veel groter. Dat beaamt Liesbeth de Waal van Agridor. "Doordat we ook handelen in uien en wortelen, bleven we het contact met de Russische klanten het afgelopen jaar houden. Nu is de grens dicht, maar de boycot is gekomen op het moment dat het een rustfase is in onze handel."

Ze reageert nuchter op de boycot. "Dit is een politieke kwestie. We hebben er geen enkele invloed op. Dus het is voor een exporteur 'go with the flow'. Met aardappelen stonden we al even op een zijspoor. Er zijn branches waarvoor de gevolgen momenteel spannender zijn. Afgelopen jaar was de Russische grens dicht voor aardappelen. Het jaar ervoor zijn ze eventjes aan de markt geweest, maar in 2010/2011 wel weer een heel seizoen. Je blijft als Europese exporteur toch afhankelijk van de oogstresultaten. Dat hoort bij de AGF-export."

De exporteur heeft nog altijd contact met Russische afnemers. "Ze geven aan zoekende te zijn naar andere leveranciers. Dat is niet gemakkelijk. Ze geven me het idee van wel, maar ze moeten er hard aan werken. Het is toch anders om handel te drijven met jarenlange relaties dan met nieuwe. De Russen moeten zich nu eerst waarmaken." Hoewel Rusland in het verleden een belangrijk afzetgebied was voor Agridor, biedt de boycot ook weer kans om op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen. "Er zijn wel aanvragen. Er is zowel op de aardappel-, uien- als wortelmarkt nauwelijks stemming, maar alle seizoenen zijn we nog startende en zoekende. Ik heb geen glazen bol, maar hoop doet leven."

liesbeth@agridor.com