Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jos de Boer: "56 ton weggeven, maar ik had er meer kwijt gekund"

File in Westwoud om gratis wortelen



Tholen - Jos de Boer uit het Noord-Hollandse Westwoud zat afgelopen week in zijn maag met 56 ton wortelen. Een paar weken geleden gingen ze op transport naar Rusland, maar door de boycot die Poetin heeft opgelegd kreeg hij ze vrijdagochtend gewoon weer terug. "Geschikt voor de supermarkten waren ze niet meer, dus ik wist niet wat ik er mee aanmoest. Tegen een verslaggever van Hart van Nederland liet ik vrijdagmiddag vallen dat ik ze misschien wel weg zou geven. Haar reactie was: "Dan maken wij er een programma van!"


Klik hier voor de reportage van Hart van Nederland voorafgaand aan de actie

Dat heeft de teler geweten. Zaterdag 23 augustus tussen 07.00 uur en 16.00 uur waren de wortelen gratis op te halen bij boer Jos, maar om 6.30 uur stonden de eersten al te wachten. "Het was file in Westwoud", blikt Jos vanmorgen terug. "Er zijn een paar duizend mensen geweest. Ze kwamen uit Limburg, Gelderland en Groningen. Het was niet normaal!"

"Op een gegeven moment hebben we maar een limiet van vijftien zakken ingesteld, want sommige mensen wilden hun hele schuur wel volladen, maar er waren ook genoeg mensen die er één of twee meenamen. Aan het eind van de middag moesten we de limiet beperken onder de tien zakken, anders moesten we mensen teleurstellen. De 56 ton wortelen zijn allemaal uitgedeeld, maar ik had er nog wel meer kwijt gekund", vertelt Jos.

Erg teleurgesteld dat de peen nu wel gretig van de hand ging, is Jos niet. "Dat weet je hè, als het gratis is, dan willen de mensen wel. Maar gisteren was het in elk geval even Oranje Boven." Uitgangspunt van Jos was om voor de camera's niet de zielige tuinder uit te hangen. "De ramp is zelf veroorzaakt door de gesubsidieerde hoge producties. Ik word er dan ook een beetje gallisch van als ik die LTO-bestuurders zielig hoor doen voor TV. Dit is gewoon ondernemersrisico. Is er twee weken een tekort, dan zijn de prijzen weer normaal. De regen kan nog wel eens meer voor de sector gaan kosten. En de soep wordt niet altijd zo heet gegeten als die wordt opgediend. Vanmorgen werd ik namelijk alweer gebeld met vraag voor peen vanuit Rusland."


Klik hier voor de reportage van Hart van Nederland na de actie

Publicatiedatum: