Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse radijsteelt biedt mogelijkheden export Rusland

Tholen - Piet Zwinkels is al jaren internationaal actief met de radijsteelt. Vanaf september begint zijn productie in Portugal weer, maar gezien de Russische boycot zijn de velden in Marokko en Egypte opeens bijzonder interessant. Hoe staat het daarmee?

Het Egyptische werk ligt momenteel stil. De grond wordt verhuurd aan een ander. Oorzaak ligt onder andere in de slechte prijzen van de radijs de afgelopen jaren en de onvrede van de Egyptische teler daarover. Toch ziet Zwinkels nog mogelijkheden. De machines staan in Egypte en om de teelt opnieuw op te pakken, is Nederlandse kennis nodig. "Dat komt misschien nog terug."


Egyptische productie van eerdere seizoenen


Radijs zaaien in Marokko, foto van begin dit jaar

Marokko
In Marokko is Zwinkels nog steeds bezig. Momenteel is een tender gaande om in te schrijven op stukken land in Marokko. Met wat hectare grond ter beschikking en in samenwerking met een Marokkaanse teler wil Zwinkels daar in het najaar weer aan de slag gaan. Product uit Marokko mag nog naar Rusland geëxporteerd worden. Toch voelt het voor Zwinkels ook dubbel. "Beter zou zijn als ook andere landen zouden zeggen dat ze niets zouden krijgen." Het is het gebrek aan solidariteit dat hem binnen de Nederlandse glastuinbouwsector al eerder tegen de borst stootte en waar ook de SamenSterk-campagne volgens hem weinig verandering inbrengt. "Als telers blijven we elkaar onder de duim schieten. Teler A biedt 85, teler B biedt 75. Dan weet je wel wat er gebeurt."


De Portugese productie begint dit najaar weer

Prijstechnisch
Desondanks gaat het prijstechnisch gezien momenteel goed in de radijs – een direct gevolg van de tekorten op de markt. "Scandinavië, Engeland, Europa", somt Zwinkels, die zijn Nederlandse productie van The Greenery afzet, op. "Ze vragen allemaal door de tegenvallende oogst." Eerder nam Rusland ook nog radijs af. "Maar alleen voor bodemprijzen – anders niet." Toch staat radijs niet op de lijst met producten waarvoor Europese steun komt. "Daarvoor komen we blijkbaar niet in aanmerking. "


Voor meer informatie:
Piet Zwinkels
Zwinbrothers
Madeweg 64
2681 PN Monster
Tel: 0174-242323
Fax: 0174-243723
www.zwinbrothers.nl