Nieuwe techniek biedt kansen voor productie van appel- en perensap met veel anti-oxidanten
Het gezondere appel- en perensap werd geperst met een zuurstofvrije spiraalfilterpers in plaats van met een klassieke bandenpers. Twee jaar worden er al intensief proeven mee uitgevoerd. Door het zuurstofvrije proces blijven alle gezondheidsbevorderende componenten maximaal behouden, zelfs na het pasteurisatieproces. Voor peer werd voorts het pers- en pasteurisatieproces geoptimaliseerd want peren worden in België weinig geperst omdat in het klassieke proces het sap door oxidatie snel een bruine kleur krijgt waarbij er tevens smaakveranderingen optreden.
Mogelijk is de Belgische en Europese consument zich door de handelscrisis nog meer bewust van het voordeel van lokaal geproduceerde appel- en peerproducten, aldus de ILVO-wetenschappers. Ze wijzen de veilingen daarom op de kans om het nieuwe proces nu te benutten en in te zetten op de commercialisering van lokaal geproduceerd appel- en perensap.
Bron: vilt.be