Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe techniek biedt kansen voor productie van appel- en perensap met veel anti-oxidanten

In een nota aan het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) laat het onderzoeksinstituut Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) weten dat appels en peren, waarvoor door de boycot van Rusland moeilijk afzet te vinden is, alsnog een bestemming kunnen krijgen in de humane voeding. In de Food Pilot, waar ILVO en Flanders' FOOD in opdracht van de agro- en voedingsindustrie producten en processen testen, slaagden onderzoekers erin appel- en perensap te maken waarin vrijwel alle gezondheidsbevorderende anti-oxidanten bewaard blijven. Door het sap vervolgens kort te pasteuriseren, is het minstens één jaar houdbaar.

Het gezondere appel- en perensap werd geperst met een zuurstofvrije spiraalfilterpers in plaats van met een klassieke bandenpers. Twee jaar worden er al intensief proeven mee uitgevoerd. Door het zuurstofvrije proces blijven alle gezondheidsbevorderende componenten maximaal behouden, zelfs na het pasteurisatieproces. Voor peer werd voorts het pers- en pasteurisatieproces geoptimaliseerd want peren worden in België weinig geperst omdat in het klassieke proces het sap door oxidatie snel een bruine kleur krijgt waarbij er tevens smaakveranderingen optreden.

Mogelijk is de Belgische en Europese consument zich door de handelscrisis nog meer bewust van het voordeel van lokaal geproduceerde appel- en peerproducten, aldus de ILVO-wetenschappers. Ze wijzen de veilingen daarom op de kans om het nieuwe proces nu te benutten en in te zetten op de commercialisering van lokaal geproduceerd appel- en perensap.


Bron: vilt.be 
Publicatiedatum: