Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frédéric Rosseneu van Europatat:

"Toelaten pootgoed is welbegrepen eigenbelang"

Tholen - Gisteren heeft Rusland besloten om bepaalde producten van de boycotlijst te schrappen, waaronder pootaardappelen. Volgens Frédéric Rosseneu van Europatat was het toelaten van deze producten 'welbegrepen eigenbelang'. "Het was zeker niet uit meewarigheid voor Europa. Ik denk dat ze tijdens het maken van de lijst een beetje te haastig te werk zijn gegaan en niet beseften dat ze bepaalde zaken echt nodig hadden."

De kwestie ligt bij bepaalde mensen gevoelig. Moeten we wel producten leveren waarmee Rusland meer zelfvoorzienend wordt? Snijdt Europa dan niet in eigen vingers? Frédéric vindt dat je de zaken apart moet bekijken. "De ban voor pootgoed was al langer aan de gang. Daarnaast had Rusland ook al eerder de wens om de eigen productie op te drijven. Het verandert niet zo veel aan de situatie en het gaat hier toch om miljoenen euro's. Ook vraagt Rusland om specifieke rassen. Die kun je niet zomaar ergens anders kwijt."

Stroeve onderhandelingen

Het is nog steeds moeizaam communiceren met Russische instanties en het exporteren van pootgoed wordt er niet persé makkelijker op. "We waren al meer dan een jaar met onderhandelingen bezig en als Europa waren we zeer inschikkelijk om Rusland tegemoet te komen. Er is uiteindelijk nog niet heel veel veranderd, we moeten nog steeds de fytosanitaire horde door, inclusief moeizame discussies." Van november tot april wordt pootgoed aan Rusland geleverd. Het seizoen begint dus over zo'n drie maanden. De komende tijd gaat Europatat met Russische partijen bespreken hoe ze volgend seizoen te werk zullen gaan. "Het ging toen niet echt flexibel, hopelijk gaat het nu wat vlotter en mogen meerdere landen leveren. Rusland 'koos' vorig jaar haar eigen leveranciers waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Finland en Polen. Er waren ook andere partijen geïnteresseerd, maar daar had Rusland toen 'geen tijd meer voor'."

Ondanks het stroeve klimaat zijn volgens Frédéric velen toch van mening dat de lijnen met Rusland gewoon open moeten blijven. "Ik verwacht niet dat Rusland nu nog meer producten zal schrappen van de lijst. Voor de overige producten is het afwachten of en wanneer de sancties opgeheven zullen worden."

Voor meer informatie:
Frédéric Rosseneu
Europatat
Rue de Trèves 49-51, bte 8
1040 Brussels - Belgium
Tel: +32 (0)2 777.15.85
Fax: +32 (0)2 777.15.86
secretariat@europatat.eu
www.europatat.eu