Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw hoogtepunt voor onregelmatig paprika-seizoen

Tholen - De paprikaprijzen zijn de afgelopen dagen aangetrokken. Oorzaak hiervan zijn teruglopende producties, vertelt Benny Cuypers van LAVA. Toch is het nog niet genoeg om het seizoen te redden. "Het schommelt meer dan afgelopen jaren."

"De productie is wat afgenomen en dat verlucht de markt, waardoor de prijzen aantrekken. Wekenlang hebben we te lage prijzen gezien voor de paprika's. Nu wordt het weer een beetje normaal", vertelt Benny Cuypers van LAVA over de aantrekkende paprikamarkt. De afgelopen dagen zijn alle kleuren gestegen in prijs. "Groen is onregelmatiger geweest in aanvoer en schommelt iets meer dan anders. Oranje bleef wat achter, maar is gisteren ook opgeklommen tot 1,15. Die prijs lag vorige week nog onder een euro." Geel stond gisteren op 1,40 a 1,50, rood lag op 1,15 en groen ging door de beperkte aanvoer zelfs naar 1,40 a 1,45. De prijsstijging is gerealiseerd ondanks de Russische boycot. "De productie is bepalend geweest. Dat speelt veel meer mee dan het importverbod van Rusland", verklaart Cuypers. "In tegenstelling tot voorgaande weken zijn dat correctere prijzen."

Wisselvallig seizoen
Ondanks de betere prijzen is het seizoensbeeld nog niet al te best. "Het is zeer wisselvallig geweest, met veel pieken en dalen. We zijn slecht begonnen, daarna werd het plots zeer goed met vrij dure producten. De zomer is weer heel slecht geweest en nu trekt het wat aan." Het weer heeft in dit verloop een belangrijke rol gespeeld. "We waren vroeg in productie waardoor je op de markt komt als Israƫl en Spanje er ook nog zijn. De natte wisselvallige weersomstandigheden zorgden meer dan anders voor periodes met weinig en periodes met veel productie. Daardoor schommelt het meer dan afgelopen jaren."

Interventies
Een periode met zeer slechte prijzen viel rond eind juli, begin augustus. Toen heeft er ook in paprika marktinterventie plaatsgevonden waarbij product uit de markt genomen werd. "Niet veel, maar enige dagen is dat gebeurd." Heeft zo'n interventie wel zin als concurrerende producenten, waaronder Nederland, geen product uit de markt halen? "Het zou beter zijn als iedereen dat gelijktijdig moest doen. Dat ga ik niet ontkennen. Maar het is ook een statement naar de markt toe, dat product waarde behoudt en we het niet voor alle prijzen in de markt zetten", verwijst Cuypers naar de minimumprijs die ingaat zodra marktinterventie plaatsvindt.

Prijsontwikkeling
Met nog twee maanden te gaan en wisselende producties in het verleden is het lastig een voorspelling te doen voor de prijsontwikkeling de komende weken. "De grootste producties zijn gepasseerd. Het is te hopen dat we deze prijzen kunnen doortrekken voor de periode die nog rest." Cuypers verwacht niet dat het seizoen door de vroege start eerder eindigt. "Het kan een of twee weken zijn, maar ik denk het niet." Dan is het de komende periode hopen dat Spanje niet te vroeg begint. "Het mooiste is als we naadloos in elkaar overgaan. Maar dat is altijd afwachten."

Voor meer informatie:
LAVA cvba
Leuvensesteenweg 130 A
3191 Boortmeerbeek
tel +32 (0)15 50 42 50
fax +32 (0)15 50 42 60
www.lava.be
lava@lava.be